07:12 “Σημαντική εβδομάδα για την τεχνική εικόνα του πετρελαίου”.
Της Μαίρης Βενέτη,
Την Παρασκευή τα futures στο brent έκλεισαν ένα 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά των 43,39 δολαρίων/βαρέλι και μετά από ένα ράλι 172% από τα χαμηλά του Απριλίου. Το αμερικανικό αργό μετά από το εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 572% από τα δικά του χαμηλά, έκλεισε κατά 14% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά των 40,44 δολαρίων/βαρέλι.
Το πιο πιθανό όπως φαίνεται και στα παρακάτω διαγράμματα είναι ότι αυτήν την εβδομάδα αμφότερα θα τεστάρουν τις πρώτες σημαντικές στηρίξεις, ήτοι τα 36,60 δολάρια το brent και τα 32-33 δολάρια WTI. Η διακράτηση ή όχι αυτών των στηρίξεων είναι κομβική για την περαιτέρω πορεία.
Η διόρθωση από τα υψηλά τους την προηγούμενη εβδομάδα έγινε παρά το γεγονός ότι η προσφορά βαίνει μειούμενη. Η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί στα 11,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2020 και 10,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021 από 12,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2019, σύμφωνα με τις τελευταίες προοπτικές της η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν τον αριθμό των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν σε χαμηλό ρεκόρ για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ένας πρώιμος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε σε χαμηλό όλων των εποχών, στις 279 την εβδομάδα έως τις 12 Ιουνίου, από 690 εξέδρες πέρυσι.
Οι εξέδρες πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά επτά σε 199 αυτήν την εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009 -με αυξημένη την πιθανότητα νέας καθόδου μιας και οι αμερικανικες εταιρείες συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες για το υπόλοιπο του έτους- ενώ οι εξέδρες αερίου αυξήθηκαν κατά δύο σε 78.
Να υπενθυμίσουμε ότι και τα μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν παράταση της μείωσης παραγωγής οπότε το σκέλος της προσφοράς από όλα μάλιστα τα μέτωπα, δεν αιτιολογεί την διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας.
Προφανώς το άλλο σκέλος της εξίσωσης, ήτοι η ζήτηση, ευθύνεται για την διακοπή του ανοδικού momentum.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ειδήσεις σχετικά με την αύξηση κρουσμάτων αλλά και την ευρεία διάδοση της δημοσίευσης της μελέτης που αφορά την επίδραση των κλιματολογικών παραμέτρων στη διασπορά του κορονοϊού στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science.
ΠΗΓΗ: liberal.gr