06:30 “Ανακοίνωσαν έρευνες και γεωτρήσεις με βάση το «τουρκολιβυκό σύμφωνο»”.
Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, «στην περιοχή ευθύνης» της Τρίπολης, ανήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μετά τη συνάντησή του χτες με τον δοτό πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ Σάρατζ στην Αγκυρα, επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία, με τις πλάτες ζεσταμένες από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και με οδηγό το ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο, προχωράει στη βήμα βήμα αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.
Μετά τη συνάντηση ο Ερντογάν, αφού επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς τον Σάρατζ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνήσαμε με τη Λιβύη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της ευθύνης της, σε τομείς όπως οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του δίκιου και εκείνων που έχουν δίκιο».
Αναφερόμενος δε σε άλλα παζάρια που «τρέχουν» παρασκηνιακά, σε πολλά επίπεδα, πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και τρόποι για να αρθούν εμπάργκο που σήμερα ισχύουν για τη Λιβύη.«Η Ιστορία θα κρίνει εκείνους που προκάλεσαν αιματοκύλισμα και δάκρυα στη Λιβύη στηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χάφταρ», είπε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά του ο Σάρατζ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στάση της, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του έχουν καταλάβει «όλες τις περιοχές κοντά στην Τρίπολη» και κάλεσε τον Χάφταρ να δεχτεί την ήττα του.
«Διαφημίζοντας» τα όσα η κυβέρνηση Ερντογάν διεκδικεί στην «επόμενη μέρα» στη Λιβύη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέρρεαν στη «Σαμπάχ» ότι «όλοι θέλουν να κάτσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων χωρίς απώλειες εδαφών, αλλά τα εδάφη που κάθε πλευρά έχει καταλάβει ενισχύουν τη θέση της στο τραπέζι».
Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επαναλάβει ότι «είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο» και διαμαρτυρόμενος για αποκλεισμούς που προχωρούν – όπως είπε – οι άλλες χώρες της περιοχής πρόσθεσε πως «καμία συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν έχει ισχύ και καμία τέτοια συνεργασία δεν θα έχει αποτέλεσμα», για να καταλήξει: «Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα. Εάν θέλετε να κάνετε συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ελάτε σε μας». Μάλιστα δήλωσε πάλι ότι «στο Λονδίνο ο Πρόεδρός μας είπε στον Μητσοτάκη “ελάτε να κάνουμε συμφωνία” αλλά η Ελλάδα, αντί να κάνει συμφωνία με μας, προσπάθησε να κάνει παράπονα εναντίον μας δεξιά και αριστερά». Ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε πάλι σε τουρκικό ΜΜΕ με χάρτη με τα «οικόπεδα» που η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι δικά της, προσθέτοντας πως «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά έχουν χωρικά ύδατα έξι μιλίων» και πως αυτό λήφθηκε υπόψη κατά τον σχεδιασμό των «θαλάσσιων συνόρων».
Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες σε Κάιρο, Μόσχα και Βεγγάζη, με πιθανό στόχο την επανάληψη συνομιλιών για επίτευξη εκεχειρίας των δυνάμεων του Σάρατζ και του επικεφαλής του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Ο τελευταίος βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στο Κάιρο και είχε χτες εντατικές διαβουλεύσεις με Αιγύπτιους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Πληροφορίες της αιγυπτιακής εφημερίδας «Egypt Today» ανέφεραν πως απαίτησε για άλλη μια φορά άμεση αποχώρηση των ένοπλων ισλαμιστών και των Τούρκων στρατιωτικών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ, προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ζήτησε μάλιστα την υποστήριξη της Αιγύπτου για να σταματήσει η τουρκική επέμβαση στο λιβυκό έδαφος και επανέλαβε το αίτημά του για άρση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ακόμα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ιταλία και Ρωσία, τονίζοντας την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών.
Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνάντησε στη Μόσχα τον αντιπρόεδρο της λιβυκής κυβέρνησης του Σάρατζ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιάλα, και φέρεται να του είπε πως η παρουσία Ρώσων σε φυλακές στην Τρίπολη ήταν «το κύριο εμπόδιο» για την πραγματοποίηση συνομιλιών με την κυβέρνηση Σάρατζ.
Τέλος, το Συμβούλιο Φυλάρχων Λιβύης (που υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χάφταρ) κατήγγειλε τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» ως αιτία για την επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη. Απέρριψε δε το διάλογο μαζί τους, θεωρώντας πως είναι αναξιόπιστοι, ενώ την ίδια ώρα οι δυνάμεις του Σάρατζ εμφανίζονται πλέον να ελέγχουν πλήρως το αεροδρόμιο της Τρίπολης.
ΠΗΓΗ: rizospastis.gr