“Πετρέλαιο: Στο -8% το αμερικανικό αργό, στο +11,1% το brent τον Απρίλιο”.
Με κέρδη 25% έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης το αμερικανικό αργό, περιορίζοντας έτσι κάτω του 10% τις απώλειες του πλέον ενεργού συμβολαίου του τον Απρίλιο, καθώς οι traders παρακολουθούν εντατικά τη ζήτηση, την προσφορά και τις δυνατότητες αποθήκευσης του “μαύρου χρυσού” εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η αγορά βρήκε “στήριξη” στις πληροφορίες ότι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ανακοινώνουν οικειοθελείς μειώσεις στην παραγωγή τους, ενώ ταυτόχρονα στοιχεία δείχνουν ότι οι δεξαμενές ανά τον πλανήτη δεν θα γεμίσουν ασφυκτικά τόσο γρήγορα όσο φοβούνταν παράγοντες της αγοράς.
“Οι τιμές του πετρελαίου πραγματοποίησαν ράλι καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν τίτλους στα μέσα ενημέρωσης που ενημερώνουν για περικοπές στην παραγωγή”, ανέφερε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.
Η Νορβηγία ανακοίνωσε την πρώτη περικοπή στην παραγωγή της εδώ και 18 χρόνια, πρόσθεσε ο αναλυτής, σημειώνοντας ότι η σκανδιναβική χώρα θα περιορίσει την παραγωγή της κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο και κατά 134.000 βαρέλια την ημέρα κατά το β’ εξάμηνο του έτους.
Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε σήμερα ότι περικόπτει το μέρισμα προς τους μετόχους της για το α’ τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά εδώ και 80 χρόνια, επικαλούμενη την κατάρρευση της ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η ConocoPhillips ανακοίνωσε ζημίες για το α’ τρίμηνο και οικειοθελή περικοπή παραγωγής αργού κατά 420.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούνιο.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου, το οποίο έληξε με τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, πρόσθεσε 2,73 δολάρια ή 12,1%, στα 25,27 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας σε μηνιαία βάση άνοδο 11,1%. Το πλέον ενεργό συμβόλαιο, παράδοσης Ιουλίου, κέρδισε 2,25 δολάρια ή 9,3%, κλείνοντας στα 26,48 δολάρια το βαρέλι.
Στην άλλη όχθη του ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 3,78 δολάρια ή 25,1%, κλείνοντας στα 18,84 δολ. το βαρέλι, ενώ είχε κερδίσει και 22% στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Σε μηνιαία βάση για το πλέον ενεργό συμβόλαιό του, το WTI σημείωσε απώλειες της τάξης του 8%, σε σχέση με το κλείσιμό του της 31ης Μαρτίου.
Το αργό έχει πληγεί από τις ανησυχίες για υπερπροσφορά, εν μέσω της χειρότερης πανδημίας εδώ και πάνω από έναν αιώνα για τον πλανήτη, η οποία έχει “τσακίσει” τη ζήτηση. Οι ελπίδες για φαρμακευτική “απάντηση” στον κορονοϊό έχουν αναζωπυρώσει τις προσδοκίες για επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, άρα και για ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο.
ΠΗΓΗ: capital.gr