“KKE Για τις εξελίξεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» (Ενεργειακή Α.Ε.) και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας”.
Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» («Ενεργειακή ΑΕ») και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συμβάσεων εργασίας τους.
Αναλυτικότερα το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης:
«Στον κόλπο της Καβάλας τα τελευταία 45 χρόνια λειτουργεί η μοναδική σε όλη τη χώρα παραγωγική μονάδα εξόρυξης πετρελαίου, όπου σήμερα δουλεύουν περίπου 270 εργαζόμενοι με συμβάσεις στην εταιρεία εκμετάλλευσης (“Ενεργειακή ΑΕ”), καθώς και σε εργολαβικές εταιρείες.
Το τελευταίο διάστημα με δηλώσεις στελεχών της, αλλά και πληθώρα δημοσιευμάτων και “διαρροών” στον Τύπο, η εταιρεία προετοιμάζει το έδαφος για τα επόμενα βήματά της επικαλούμενη τη διεθνή συγκυρία με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και τη μειωμένη παραγωγή. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό και το ενδεχόμενο του “λουκέτου”. Προφανής στόχος της εταιρείας να καταστήσει αν όχι ενεργούς υποστηρικτές, τουλάχιστον παθητικούς αποδέκτες των όποιων δυσμενών αλλαγών τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Παράλληλα πιέζει για νέα προνόμια και “δωράκια” από την κυβέρνηση σαν κι αυτά που πήρε με αφορμή το ζήτημα του κορονοϊού. Τα στελέχη της δηλώνουν ότι “πήραμε μια ανάσα από την ένταξή μας στις εταιρείες που ορίζει η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για προστασία από τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά ίσως αποδειχτεί πως ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό”.
Την ίδια περίοδο που επικαλείται τα παραπάνω, η “Ενεργειακή” έχει επίσημα δηλώσει το ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Καβάλας, επένδυση που βρίσκεται στην τελική φάση για την προκήρυξη του διαγωνισμού μετά και την ένταξη του έργου στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI). Από τη μια πλευρά δηλαδή ετοιμάζεται για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα γιατί δεν επιτυγχάνει τα προσδοκώμενα κέρδη και από την άλλη μπαίνει σε νέες επενδύσεις με ζεστό κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα των λαών.
Η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει κάλυψη στην τακτική της εταιρείας μέσα από δηλώσεις υπουργών (Χατζηδάκης), αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, με τις οποίες συνηγορούν στα “προβλήματα βιωσιμότητας”.
Κυβέρνηση και εταιρεία ωστόσο κάνουν ότι ξεχνούν το γεγονός ότι εδώ και μια δεκαετία η “Ενεργειακή” εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο που εξορύσσουν οι εργάτες και αποτελεί περιουσία όλου του ελληνικού λαού. Ότι μόνο για το 2018 υπήρξε αύξηση παραγωγής κατά 45% σε ετήσια βάση, στα 4.053 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αύξηση εσόδων κατά 56%, στα 90,3 εκατ. δολάρια, καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι. Ότι εκτός από την τεράστια κερδοφορία τα οφέλη για την “Ενεργειακή” ήταν πολλαπλάσια. Ο Πρίνος της άνοιξε το δρόμο για διεθνείς συμπράξεις σε Κατάκολο, Ισραήλ και Μαυροβούνιο για νέες εξορύξεις, αλλά και για τη συμφωνία της με την BP το 2014, για την πώληση του πετρελαίου του Πρίνου σε αυτήν, όταν με κυβερνητική παρέμβαση “ξεπεράστηκε εν μία νυκτί” το μέχρι τότε εμπόδιο της σύμβασης αποκλειστικής παραχώρησης του πετρελαίου στα ΕΛΠΕ.
Επισημαίνουμε επίσης ότι η “Ενεργειακή” πέρυσι απέσυρε το γεωτρύπανο και σταμάτησε τις νέες γεωτρήσεις, απολύοντας εργαζόμενους (“οικειοθελείς αποχωρήσεις”) στους οποίους έταζε ότι θα επανέλθουν σε λίγους μήνες. Ωστόσο πέρυσι δεν υπήρχε η σημερινή συγκυρία με τις τιμές!
Με βάση όλα τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:
-
Ποια είναι η επίσημη θέση της εταιρείας και της κυβέρνησης για τις εξελίξεις;
-
Τι θα πράξει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, τα δικαιώματά τους, τις συμβάσεις εργασίας τους;
-
Τι θα πράξει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της κρίσιμης παραγωγικής μονάδας, με τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εγκαταστάσεων, μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και αποφυγής κάθε κινδύνου για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης;
-
Θα συνεχίσει η κυβέρνηση να παραδίδει τον ενεργειακό πλούτο του ελληνικού λαού στα μονοπώλια με το πρόσχημα της ανάπτυξης;».
- ΠΗΓΗ: 902.gr