Skip to main content
| Notaka

“Κρίση στην αγορά πετρελαίου: «Επιτακτική η ανάγκη για συμφωνία για να σωθούν οι οικονομίες»”.

Κρίση στην αγορά πετρελαίου: «Επιτακτική η ανάγκη για συμφωνία για να σωθούν οι οικονομίες»

 

Αναλυτές που μίλησαν στο Sputnik βλέπουν ένα σύνθετο παζλ που θέλει την σχιστολιθική βιομηχανία του πετρελαίου να δέχεται σημαντικά πλήγματα. Τι επισημαίνουν για την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας.

Εξακολουθεί να προβληματίζει, διεθνώς, η κρίση που έχει προκληθεί με τις τιμές του πετρελαίου. Όλα τα βλέμματα, πλέον, είναι στραμμένα στην αυριανή μέρα, που αναμένεται η νέα συνάντηση μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων πετρελαϊκών εξαγωγέων. Ρωσία και Σαουδική Αραβία θα έχουν τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις.

«ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία πρέπει να οδηγηθούν σε συμφωνία για το πετρέλαιο», τονίζει στο Sputnik o Άθως Κλεάνθους, εμπορικός αναλυτής. 

Φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα.

Αυτά τα τρία κράτη έχουν παραγωγή πετρελαίου αθροιστικά ισοδύναμη με το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, ενώ εφοδιάζουν με πετρέλαιο περίπου το 40% του πλανήτη.

«Αν δεν υπάρξει άμεσα μια συμφωνία, τότε σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση πετρελαίου λόγω κορονοϊού, θα υπάρξει νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου. Φαντάζομαι, όμως, ότι αυτές οι χώρες δεν θα θέλουν να καταστρέψουν την οικονομία τους που βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου.

Άγνωστο, όμως, παραμένει αν Ρωσία και Σαουδική Αραβία επιθυμούν να ξαναβάλουν στην αγορά τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι μεγάλη αμερικανική εταιρεία σχιστολιθικού πετρελαίου ετοιμάζεται για χρεοκοπία», προσθέτει ο αναλυτής.

«Μέχρι πρότινος, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος αστυνομικός του πλανήτη, αναφορικά με το πετρέλαιο. Όποιος προσπαθούσε να πειράξει τους Σαουδάραβες γινόταν αυτομάτως εχθρός. Ήθελαν τη σταθερή προμήθεια του πετρελαίου.

Ωστόσο, οι Σαουδάραβες εξοργίστηκαν, όταν οι Αμερικανοί ξεκίνησαν την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου. Τα τελευταία χρόνια, προσπάθησαν να χτυπήσουν τη βιομηχανία του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Για τον ίδιο λόγο, οι Σαουδάραβες ξεκίνησαν τη κόντρα με τη Ρωσία», εξηγεί ο Α. Κλεάνθους.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία εκφράζει στο Sputnik o Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός. ανάμεσα στις αντίρροπες τάσεις, για ένα τόσο βασικό αγαθό όσο το πετρέλαιο, Ανάμεσα στους χαμένους, μοιραία θα είναι οι περελαιοπαραγωγές χώρες. Κάποιες έχουν αποθέματα, κάποιες άλλες όχι. Αυτό που προβλέπω είναι ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί σε ένα συμβιβασμό και τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία. Θα διατηρηθεί, με αυτό τον τρόπο, η τιμή του πετρελαίου σε αντίστοιχο επίπεδο με τη μειωμένη ζήτηση. Σταδιακά, θα ελεγχθεί το όλο ζήτημα, έτσι ώστε να είναι οι συμμετέχοντες ωφελημένοι, αλλά και οι διεθνείς καταναλωτές», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Π. Πετράκης.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές πετρελαίου αν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν έλθουν σε συμφωνία. 

Η Μόσχα, από την πλευρά της, σε κλίμα συνεργασίας, είναι έτοιμη να συντονιστεί με άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Κρεμλίνο.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!