“Χειρόφρενο βάζουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί”.
Το φλερτ του πετρελαίου με τα 20 δολάρια έχει οδηγήσει μεγάλες εταιρείες σε γενναίες περικοπές.
Αναθεωρούν τους προϋπολογισμούς τους οι μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις καθώς οι εκτιμήσεις για παρατεταμένη πτωτική τάση στις τιμές του πετρελαίου κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους επενδυτές.
Το φλερτ του πετρελαίου με τα 20 δολάρια έχει οδηγήσει μεγάλες εταιρείες σε γενναίες περικοπές, αναθεώρηση των επενδυτικών τους σχεδίων και παύση της παραγωγής σε διυλιστήρια.
Η Royal Dutch Shell δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει τις δαπάνες κατά 20%, ή περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, και θα αναστείλει επίσης το σχέδιο αγοράς ιδίων μετοχών. Η γαλλική Total και η νορβηγική Equinor ανακοίνωσαν παρόμοιες κινήσεις.
Βασική πηγή ανησυχίας για τον κλάδο αποτελεί η χαμηλή τιμή του πετρελαίου σε σχέση με το κόστος παραγωγής. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Chevron χρειάζεται 50 δολάρια ανά βαρέλι για να καλύψει τις δαπάνες και το μέρισμα της. Η ExxonMobil, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται περίπου 70 δολάρια για να καλυφθεί.
Φυσικά οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο θωρακισμένες έναντι των μικρότερων οι οποίες παράγουν με υψηλότερο κόστος (όπως είναι π.χ αρκετοί μικροί-μεσαίοι παραγωγοί σχιστόλιθου στις ΗΠΑ). Για τους διεθνείς ομίλους, η αρνητική συγκυρία αντισταθμίζεται εν μέρει από την διύλιση και τα πετροχημικά assets τα οποία έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το upstream σε περίοδο χαμηλών τιμών.
Όμως, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων (πανδημία, πτώση ζήτησης, κυρώσεις, πόλεμος τιμών Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας, γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οικονομική ύφεση κλπ), κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον.
Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ιστορική κατάρρευση, μια κρίση στον εφοδιασμό και μια άνευ προηγουμένου πτώση της ζήτησης. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση της κατανάλωσης κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή περισσότερο. Και φυσικά, τη δεδομένη στιγμή δεν έχει σημασία πόσο φθηνό είναι το πετρέλαιο καθώς οι καταναλωτές ούτε οδηγούν, ούτε καταναλώνουν ιδιαίτερα.
Ο πρώτος γύρος περικοπών δαπανών από τη βιομηχανία πετρελαίου είναι πλέον ορατός, αλλά ξεκινά ένας δεύτερος γύρος, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.
«Οι αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών δεν έχουν λήξει. Η μείωση των δαπανών, των γεωτρήσεων και κατ’ επέκταση της παραγωγής θα μπορούσε να είναι πιο βαθιά καθώς οι εταιρείες εξετάζουν περαιτέρω μειώσεις των κεφαλαιουχικών δαπανών»
«Η πετρελαϊκή δραστηριότητα των Η.Π.Α. θα καταρρεύσει με τιμές πετρελαίου αρκετά κάτω από τα 30 δολάρια », δήλωσε η Raymond James τη Δευτέρα. Ο αρχικός γύρος περικοπών μείωσε τις δαπάνες κατά 45% σε σχέση το 2019, ανέφερε η τράπεζα. «Ωστόσο, οι μειώσεις θα είναι πολύ πιο δραματικές από αυτές τις αρχικές περικοπές», εκτιμά.
ΠΗΓΗ: insider.gr