Skip to main content
| Notaka

“Σε Επιφυλακή οι Ενεργειακές Εταιρείες – Σε Απόγνωση οι Πρατηριούχοι Καυσίμων”.

Σε Επιφυλακή οι Ενεργειακές Εταιρείες – Σε Απόγνωση οι Πρατηριούχοι Καυσίμων

 Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι ενεργειακές εταιρείες εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων που καταγράφονται στη χώρα μας μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το energia.gr δεν καταγράφονται προβλήματα, ωστόσο οι εταιρείες μελετούν επιχειρησιακά πλάνα που θα τα τις καταστήσουν «θωρακισμένες» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο αντίποδα οι πρατηριούχοι καυσίμων εκπέμπουν «SOS» τονίζοντας πως ο κλάδος καταγράφει μείωση του τζίρου τουλάχιστον 60%. 

Ειδικότερα, τόσο ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛ.ΠΕ. όσο και η ΔΕΗ αλλά και οι ιδιωτικοί πάροχοι βρίσκονται σε επιφυλακή, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ενώ όπου χρειάζεται εφαρμόζεται η τηλεργασία. Βέβαια, τα πλάνα των εταιρειών στηρίζονται σε ένα χρονοδιάγραμμα σε πρώτη φάση για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο σίγουρα τους προβληματίζει και η κατάσταση που διαμορφώνεται μέρα τη μέρα και τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στέλεχος του ΑΔΜΗΕ τονίζει στο energia.gr πως υπάρχουν ειδικές ομάδες σε σχέση με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, έτσι ώστε η επιχείρηση να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα δεδομένα αυτά όπως γίνεται κατανοητό επηρεάζουν όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται με τον ένα ή άλλον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο της ρυθμιστικής αρχής προχωράει κανονικά,  οι διαγωνισμοί για τις ΑΠΕ που είναι προγραμματισμένοι για τις 2 Απριλίου θα γίνουν κανονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, ενώ παρακολουθούνται στενά όλες οι εξελίξεις και η ΡΑΕ βρίσκεται σε επαφή με τους διαχειριστές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το έτερο ζήτημα των βεβαιωμένων οφειλών προς τους παρόχους ενέργειας πηγές του ΥΠΕΝ διευκρινίζανε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο ως πρώτο μέτρο η αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών τουλάχιστον για τις εταιρείες που έχουν κλείσει και κατ’ επέκταση στους εργαζόμενούς του. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης μάλιστα έκανε λόγο το περασμένο Σάββατο σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικούς σταθμούς (ΣΚΑΙ-ΑΝΤ1) για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος, το οποίο θα παρέχει κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες. Πάνω σε αυτή τη βάση υπάρχουν επαφές, όπως είπε, με το υπουργείο Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΙB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Με βάση τους υπολογισμούς του επιτελείου του ΥΠΕΝ, «μια μείωση των εισπράξεων των εταιρειών προμήθειας ρεύματος κατά 30% επί τρεις μήνες «μεταφράζεται» σε δυνητικές απώλειες 650 εκατ. ευρώ. Και καθώς η μείωση αφορά όχι μόνο στο λεγόμενο ανταγωνιστικό σκέλος, αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, επηρεάζει όχι μόνο τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά και μια σειρά άλλων φορέων όπως τους Διαχειριστές των Δικτύων (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ), την τοπική αυτοδιοίκηση (αφού οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν και τα δημοτικά τέλη) αλλά και τους παραγωγούς ΑΠΕ (που πληρώνονται μέσω του ΕΤΜΕΑΡ)». Επιπλέον ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε μιλώντας στους ίδιους τηλεοπτικούς σταθμούς σε σχέση με τις αποκοπές ρεύματος πως είναι σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ και τους ιδιωτικούς παρόχους, ώστε να μην «υπάρξει κανένα πρόβλημα για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Πάντως πηγές της ΔΕΗ ξεκαθαρίζουν ότι εάν δεν ληφθεί ένα μέτρο-ομπρέλα από την κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποφασίσει κάτι η ΔΕΗ από μόνη της, ενώ προτρέπουν τους καταναλωτές να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και με τα ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις στα υποκαταστήματα.

Τέλος, όπως γίνεται αντιληπτό οι περιορισμοί έχουν φέρει μια καθίζηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και μια συρρίκνωση της κατανάλωσης προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα οι πρατηριούχοι καυσίμων καταγράφουν 60% πτώση του τζίρου και  ζητούν  από το υπουργείο οικονομικών να ενταχθούν στα οικονομικά προγράμματα στήριξης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο energia.gr θα πρέπει να διευκρινιστούν αρκετά ζητήματα, όπως το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων θέρμανσης (εργαζόμενοι στα βυτία), καθότι τελειώνει η περίοδος θέρμανσης. 

ΠΗΓΗ: energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!