11:18 “Η πτώση του πετρελαίου σηματοδοτεί ύφεση έξι μηνών”.
Του Κων. Μαριόλη,
Οι αγορές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το lockdown στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και συνεπώς ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Κατ’ επέκταση η οικονομική δραστηριότητα θα αργήσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και γι’ αυτό το λόγο οι επενδυτές στέλνουν τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά άνω των 17 ετών ενώ τα χρηματιστήρια δυσκολεύονται να σταθεροποιηθούν.
Συνολικά, αυτή τη στιγμή οι οικονομίες που έχουν «παγώσει» αντιστοιχούν σε πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ ακόμη και μετά την επανεκκίνηση της Κίνας στις αρχές Απριλίου, περίπου το 50% της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε pause. Όταν, λοιπόν, βλέπουμε τα αεροπλάνα να παραμένουν καθηλωμένα, τα εργοστάσια να κλείνουν και στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου να κυκλοφορούν λιγοστά αυτοκίνητα, είναι εύλογο να επηρεάζονται αρνητικά οι τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ο παράγοντας, ωστόσο, που ωθεί το πετρέλαιο προς χαμηλά δεκαετιών είναι ο φόβος για παράταση της καραντίνας, σε συνδυασμό βέβαια με το παιχνίδι κυριαρχίας και τον πόλεμο τιμών μεταξύ Σ. Αραβίας και Ρωσίας. Όσο δεν υπάρχουν ελπίδες για γρήγορη λύση στην πανδημία από την επιστημονική κοινότητα και όσο ο κορονοϊός εξαπλώνεται με τρομακτικό ρυθμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης, τόσο αυξάνονται οι ανησυχίες για συνέχιση των περιοριστικών μέτρων για αρκετούς μήνες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα πολλές σημαντικές οικονομίες θα παραμείνουν σε «βαθιά κατάψυξη» για 6 μήνες. Διότι ο Μάρτιος θεωρείται χαμένος μήνας, ο Απρίλιος θα είναι ο «μήνας μηδέν» για Ινδία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ αν, για παράδειγμα, η καραντίνα λήξει το Μάιο ή τον Ιούνιο, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο προσαρμογής, που σημαίνει ότι η ύφεση θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μ. Βρετανία προειδοποιούν ακόμη και με lockdown 6 μηνών, όταν ακόμη και μόνο ένας μήνας καραντίνας κάνει πολύ μεγάλο κακό στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας υποστηρίζει ότι ήδη η γαλλική οικονομία λειτουργεί στα 2/3 της ικανότητάς της.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το σοκ στην πλευρά της ζήτησης θα είναι μεγάλο και πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι πιστεύαμε πριν από μόλις δύο εβδομάδες. Η τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι τόσο χαμηλή που πλέον πολλές εταιρείες δεν έχουν λόγο να συνεχίσουν να λειτουργούν και πολλές μονάδες αναμένεται να σταματήσουν την παραγωγή. Στα 22,58 δολάρια το βαρέλι έφτασε χθες το Brent που είναι το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2002 ενώ το WTI υποχώρησε έως τα 19,70 δολάρια που είναι χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2001.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο πυθμένας που θα πιάσει το πετρέλαιο τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες θα είναι η βάση για ισχυρά κέρδη παρόμοια με του 1999. Πάντως, από το 2010 έως σήμερα το πετρέλαιο… απογοητεύει τους επενδυτές με ετήσιες απώλειες της τάξης του 8%.
Η Capital Economics, από την πλευρά της, πιστεύει ότι η «πλημμύρα» πετρελαίου λόγω της αυξημένης προσφοράς (κυρίως λόγω της κόντρας Σ. Αραβίας-Ρωσίας) και της μειωμένης ζήτησης θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να διαμορφωθεί στα 20-25 δολάρια το βαρέλι έως τουλάχιστον το β’ εξάμηνο του 2020. Προβλέπει, επίσης, ότι η ανάκαμψη του μαύρου χρυσού δεν θα είναι το ίδιο γρήγορη με αυτή των αγορών και θα φτάσει στα 45 δολάρια στο τέλος του έτους, επίπεδο 30% χαμηλότερα από τις προβλέψεις πριν την πανδημία.
ΠΗΓΗ: liberal.gr