Skip to main content
| Notaka

“Δημόσια εγγραφή σε Τόκιο, Ριάντ, εξετάζει η Aramco”.

aramco

 

Η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο με καθαρά κέρδη 111 δισ. δολάρια το 2018, εξετάζει να πραγματοποιήσει σε δύο στάδια την πώληση μετοχών της και να προτιμήσει το Τόκιο αντί του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Wall Street Journal.

Η εισαγωγή της Aramco, όπως είναι ευρέως γνωστή, στο χρηματιστήριο αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, καθώς η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως θα πουλήσει το 5% των μετοχών της και επιθυμεί να αντλήσει 100 δισ. δολάρια. Αν το επιτύχει, η συνολική της αποτίμηση θα αγγίξει τα 2 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με την WSJ, η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει το ενδεχόμενο η εισαγωγή στο χρηματιστήριο να γίνει σε δύο στάδια: εντός του έτους να πουλήσει τμήμα των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Ριάντ με στόχο να αντλήσει 50 δισ. δολάρια. Θα ακολουθήσει σε δεύτερο στάδιο, τη διετία 2020-2021, η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Τόκιο, πάντα κατά πληροφορίες της WSJ. Τόσο Σαουδάραβες όσο και διεθνείς επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μετοχές κατά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Ριάντ, αναφέρει η WSJ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ARAMCO

Η βασική αιτία που η Aramco εξετάζει ως πιθανότερη τοποθεσία το Τόκιο είναι η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στη Βρετανία, εξαιτίας του Brexit, και στο Χονγκ Κονγκ, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και της αναταραχής που επικρατεί τους τελευταίους τρεις μήνες στην ασιατική πόλη. Η Aramco είχε αποκαλύψει την πρόθεσή της να εισαχθεί σε χρηματιστήριο πριν από χρόνια και αρχικά είχε τεθεί ως στόχος η εισαγωγή σε χρηματιστήριο το 2018. Με τα χρήματα που θα συγκεντρώσει η εταιρεία, η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει διάφορες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και στον τουρισμό, ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από τα έσοδα από την πώληση πετρελαιοειδών.

Η πρόθεση της Aramco να εισαχθεί σε χρηματιστήριο έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις τόσο για την τοποθεσία όσο για το ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει και για τις σχέσεις της εταιρείας με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη και σήμερα σαφές αν η Aramco θα επιμείνει στην άντληση 100 δισ. δολαρίων. «Η κατακραυγή που σημειώθηκε αρχικά μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο Οκτώβριο περιέπλεξε επίσης το σχέδιο για την προσέλκυση επενδυτών», αναφέρει η WSJ. Αν τελικά η διοίκηση της Aramco και οι σύμβουλοι της επιλέξουν το χρηματιστήριο του Τόκιο για τη διεθνή είσοδο σε χρηματιστήριο, αυτό θα αποτελέσει τεραστίων διαστάσεων απογοήτευση για το Λονδίνο και για το Χονγκ Κονγκ που είχαν θεωρηθεί αρχικά τα επικρατέστερα χρηματιστήρια που θα προσέλκυαν την πιο κερδοφόρα εταιρεία της εποχής μας. Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ είχαν θεωρηθεί αρχικά ασφαλέστερες τοποθεσίες, από πολιτικής απόψεως, από τη Νέα Υόρκη, ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα κέρδη της Aramco διαμορφώθηκαν στα 46,9 δισ. δολάρια, από 53,2 δισ. δολάρια το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

 

kathimerini

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!