Skip to main content
| Notaka

“Τρίτη πιο ακριβή στην Ευρώπη η Ελλάδα!”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης οι φόροι και τα τέλη αντιστοιχούν στο 67,28% της τελικής τιμής.

 Του Χρήστου Κολώνα,

Την τρίτη ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη στην Ε.Ε. πληρώνουν οι Έλληνες οδηγοί.

Η χώρα μας σκαρφάλωσε από την τέταρτη στην τρίτη υψηλότερη θέση τις τελευταίες εβδομάδες καθιστώντας ουσιαστικά τη μετακίνηση με βενζινοκίνητα οχήματα απαγορευτική. Αν λάβουμε υπόψη και την πορεία του διαθέσιμου εισοδήματος που βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. 

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 21 Νοεμβρίου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 1,418 ευρώ το λίτρο. Στη δεύτερη θέση ήταν η Ιταλία με μέση τιμή στα 1,458 ευρώ το λίτρο και στην πρώτη η Ολλανδία με 1,493 ευρώ το λίτρο. Η Δανία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με 1,415 ευρώ το λίτρο. 

Στις 31 Οκτωβρίου η χώρα μας είχε την τέταρτη ακριβότερη βενζίνη με μέση τιμή τα 1,443 ευρώ το λίτρο. Η Δανία βρισκόταν στην τρίτη θέση με 1,445 ευρώ το λίτρο, ενώ Ιταλία και Ολλανδία ήταν και τότε στη δεύτερη και πρώτη θέση με τιμές 1,494 ευρώ και 1,529 ευρώ το λίτρο, αντίστοιχα. 

Ο λόγος για τον  οποίο η Ελλάδα ανέβηκε σε αυτήν τη θέση έχει να κάνει με τις μικρότερες μειώσεις που καταγράφηκαν σε σχέση με τις άλλες χώρες στην τιμή της αμόλυβδης, σε μία περίοδο κατά την οποία η αξία των καυσίμων υποχωρεί. Για παράδειγμα η βενζίνη στην Ελλάδα μειώθηκε 2,5 λεπτά το λίτρο, στη Δανία 3 λεπτά το λίτρο, στην Ιταλία 3,6 λεπτά το λίτρο και στην Ολλανδία επίσης 3,6 λεπτά το λίτρο. 

Ένας άλλος λόγος και ο βασικότερος για το ό,τι η Ελλάδα έχει την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε. είναι η υψηλή φορολογία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης οι φόροι και τα τέλη αντιστοιχούν στο 67,28% της τελικής τιμής. Με πιο απλά λόγια από τα 10 ευρώ που δίνει ένας οδηγός για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του, τα περίπου 7 ευρώ πάνε στο κράτος.   

ΠΗΓΗ: Business Energy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!