Skip to main content
| Notaka

«Επιχειρήσεις: Πως και πότε θα μπαίνουν «λουκέτα» από την… εφορία»!

Τα μεγάλα όπλα επιστρατεύει το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση φορολογικών παραβάσεων. Οι «προϋποθέσεις» που θα οδηγούν σε… ξαφνικό θάνατο τις εταιρείες. Πώς θα απενεργοποιείται ο ΑΦΜ. Η διαδικασία επαναφοράς.

 

Τα «χάδια» τέλος. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ διαπιστώνει ότι μια επιχείρηση η οποία διενεργεί ενδοκοινοτικές συναλλαγές, δεν έχει υποβάλλει για ένα χρόνο καμία περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Το επόμενο βήμα είναι να της απενεργοποιήσει τον ΑΦΜ της, παίρνοντας τα «κλειδιά» της επιχείρησης.

Τις οδηγίες αυτές και άλλες παρόμοιες δίνει με απόφασή της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου επιστρατεύοντας τα μεγάλα όπλα για την καταπολέμηση τριγωνικών συναλλαγών, που στόχο έχουν απλά την κλοπή ΦΠΑ.

Πρόκειται για τις γνωστές και ως υποθέσεις τύπου carousel,όπου οι συναλλαγές ξεκινούν νομιμότατα και καταλήγουν συνήθως μέσω διαδοχικών πωλήσεων, να εξαφανίζουν τον ΦΠΑ στις τσέπες του επιτήδειου. Βάζουν έτσι το χεράκι τους στην απώλεια εσόδων ΦΠΑ της τάξεως των 6-7 δισ. ευρώ το χρόνο για το ελληνικό δημόσιο και τώρα μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο.

Όσο εύκολα ο ΑΦΜ θα μπαίνει σε αναστολή, τόσο δύσκολα θα επανέρχεται. Για να «ζωντανέψει» ο ΑΦΜ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι η Φορολογική Διοίκηση έκανελάθοςή οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε σε αναστολή ΑΦΜ δεν υπάρχουν.

Οι λόγοι οι οποίοι οδηγούν σε άμεση αναστολή του ΑΦΜ είναι αρκετοί. Αν δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις ΦΠΑ, αν υποβάλλονται διαρκώς μηδενικές δηλώσεις, αν η έδρα της επιχείρησης είναι «φάντασμα» ή άλλαζε η έδρα χωρίς να κοινοποιηθούν τα απαραίτητα έγγραφα στη Φορολογική Διοίκηση ή ακόμα και εάν ο φορολογούμενος δεν συνεργαστεί κατά τον έλεγχο και δεν παράσχει στους ελεγκτές πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, με συνοπτικές διαδικασίες το ΑΦΜ της επιχείρησης απενεργοποιείται. Μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά, μόνο μετά από αίτηση του φορολογουμένου με την οποία θα προσκομίζονται τα αναγκαία στοιχεία από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι εξέλιπαν οι λόγοι αναστολής χρήσης του ΑΦΜ.

Όπως προκύπτει από την απόφαση Σαββαϊδου, οι λόγοι οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε αναστολή ΑΦΜ,είναι η διαπίστωση ότι ο φορολογούμενος:

* Δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑκαι ανακεφαλαιοποιητικούς πίνακες για ένα έτος μετά την εκπνοή της προθεσμίας που ίσχυε για την πρώτη δήλωση ή ανακεφαλαιωτικό πίνακα που δεν υποβλήθηκε,

* Εχει υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για ένα έτος. Ως μηδενική δήλωση ΦΠΑ, θεωρείται η δήλωση στην οποία δεν αναγράφεται οποιοδήποτε ποσό,

* Δε βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα (μετά από επιτόπιο έλεγχο) ή έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια Φορολογική Αρχή, με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων,

* Εχει διαπράξει φοροδιαφυγή όσον αφορά ΦΠΑ (μη απόδοση του φόρου, ανακριβής συμψηφισμό κλπ),

* Εχει κριθεί ως «εξαφανισμένος έμπορος» από το κράτος μέλος εγκατάστασής του, εφόσον πρόκειται για μη εγκατεστημένο στη χώρα μας επιχειρηματία (οι πληροφορίες αυτές παρέχονται μέσω αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής ή από δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων),

* Αρνείται να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα τα οποία ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.

Η διαδικασία αναστολής του ΑΦΜ, θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αν η επιχείρηση έχει μπει σε μαύρη λίστα άλλης χώρας ή υπάρχει βεβαιότητα για εικονικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ, απλώς αποστέλλεται ένα ενημερωτικό e-mail ότι ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί.

Στην καλύτερη περίπτωση, προβλέπεται έγγραφη προειδοποίηση αναστολής ΑΦΜ με παροχή προθεσμίας δέκα ημερών για εξηγήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ακυρώσουν την αρχική απόφαση.

ΠΗΓΗ:Euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!