««Φωτιές» από τον τέως πρόεδρο της ΕΠΑ».
Λευκωσία: Αποτέλεσμα καλά στημένης διαπλοκής με την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας και των δικηγορικών γραφείων που εκπροσωπούσαν τις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών ήταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2011 να αθωώσει τις εταιρείες στο πρόστιμο ύψους €42,9 εκατ. που επιβλήθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ως αποτέλεσμα της εναρμονισμένης πρακτικής μεταξύ τους.
Λευκωσία: Αποτέλεσμα καλά στημένης διαπλοκής με την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας και των δικηγορικών γραφείων που εκπροσωπούσαν τις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών ήταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2011 να αθωώσει τις εταιρείες στο πρόστιμο ύψους €42,9 εκατ. που επιβλήθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ως αποτέλεσμα της εναρμονισμένης πρακτικής μεταξύ τους.
Στις καταγγελίες αυτές προέβη χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο τέως πρόεδρος της ΕΠΑ, Κωστάκης Χριστοφόρου, ο οποίος παραιτήθηκε δύο μήνες μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ότι ο διορισμός του ως προέδρου της ΕΠΑ δεν ήταν νόμιμος.
Ο τέως πρόεδρος της ΕΠΑ, ο οποίος ζήτησε ο ίδιος να παρευρεθεί στη χθεσινή συνεδρία και έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο της επιτροπής, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση του Ανωτάτου, σημειώνοντας ότι δεν έκρινε την ουσία ενός κατεξοχήν θέματος ανταγωνισμού, αλλά αναλώθηκε σε θέματα διαδικασίας. Όπως είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν αιτιολόγησε την απόφασή του στον διορισμό του ιδίου. «Είχα ευθιξία να πάρω το καπέλο μου και να πάω σπίτι μου, ώστε να υποχρεωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο σε επαναδιορισμό των μελών της ΕΠΑ» πρόσθεσε.
«Αντί το δικαστήριο να κρίνει την ουσία ενός κατ’ εξοχήν θέματος ανταγωνισμού, θεώρησε σωστό να ασχοληθεί με αυστηρά θέματα διαδικασίας που είχαν να κάνουν όχι με τα προσόντα μου, αλλά με τη διαδικασία διορισμού μου και των τεσσάρων άλλων μελών σε σχέση με τη διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε, προσθέτοντας «με άλλα λόγια ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη διοικητική πράξη του διορισμού παρέλειψε να παρέχει τα δικαιολογητικά».
Όπως υποστήριξε, τα τέσσερα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούσαν τις εταιρείες είχαν εγείρει δεκάδες λόγους στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο «επέλεξε να ασχοληθεί με 3-4 λόγους, με τη συναίνεση της Νομικής Υπηρεσίας».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια που μιλούσε ο κ. Χριστοφόρου, στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου βρισκόταν δικηγόρος μιας εκ των εταιρειών πετρελαιοειδών, ο οποίος έγινε αντιληπτός από τη νυν πρόεδρο της ΕΠΑ, και μετά από παρότρυνση του προέδρου της επιτροπής αποχώρησε από την αίθουσα.
Για «κήτος ενδεχόμενης διαφθοράς» στις τιμές των καυσίμων μίλησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Γιώργος Γεωργίου, σημειώνοντας ότι οι καταγγελίες του τέως προέδρου της ΕΠΑ, Κωστάκη Χριστοφόρου, περί «συναίνεσης της Νομικής Υπηρεσίας με δικηγορικά γραφεία για εξέταση συγκεκριμένων ζητημάτων» κατά την προσφυγή κατά απόφασης επιβολής προστίμων από την ΕΠΑ σε τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών θα πρέπει να εξεταστούν.
Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει το όλο ζήτημα και ζήτησε όλη την εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία μεταξύ της ΕΠΑ και της Νομικής Υπηρεσίας για την επίμαχη περίοδο, δηλαδή από το 2009 μέχρι το 2011.
Η επιτροπή εξέταζε τα σχόλια της έκθεσης του γενικού ελεγκτή για το Υπουργείο Εμπορίου. Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για στρέβλωση στον έλεγχο του κοστολογίου των εταιρειών πετρελαιοειδών, εξηγώντας ότι το Υπουργείο Εμπορίου αποδέχεται το κοστολόγιο που του υποβάλλουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών ως λογικό, χωρίς να το ελέγχει ενδελεχώς.
Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Στέλιος Χειμώνας, ανέφερε ότι το Υπουργείο προχώρησε στην πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου για τον έλεγχο του κοστολογίου που υποβάλλουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών. Όπως είπε, με βάση τον νόμο, το Υπουργείο διαθέτει μόνο την εξουσία να καθορίσει πλαφόν με την έκδοση διατάγματος.
ΠΗΓΗ: «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» Κύπρου