Skip to main content
| Notaka | , ,

Τρεις παρεμβάσεις του Δημήτρη Μάρδα για «μπλόκο» στο λαθρεμπόριο καυσίμων

Στην τελική ευθεία… μπαίνει η εφαρμογή των πολύκροτων μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων που κοστίζει στο Δημόσιο απώλεια εσόδων 200 με 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, που χειρίζεται το θέμα, στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους δανειστές θα καταθέσει διατάξεις με τρεις παρεμβάσεις:

• Επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης των καυσίμων.
Οπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, οι μηχανισμοί που μετρούν το ισοζύγιο του ντίζελ και της βενζίνης στις δεξαμενές των πρατηρίων έχουν τοποθετηθεί στη συντριπτική πλειονότητά τους. Οι ιδιοκτήτες τους στέλνουν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος τα στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ωστόσο, εκεί, λένε οι ίδιοι παράγοντες, δεν γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις και έλεγχοι.

Πέρα από τα βενζινάδικα, στις θεσμικές παρεμβάσεις του κ. Μάρδα τα συστήματα εισροών-εκροών θα εγκατασταθούν και στα βυτιοφόρα οχήματα, τα σλέπια, τα δεξαμενόπλοια, καθώς και στις εγκαταστάσεις μεγάλων καταναλωτών όπως της ΔΕΗ, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής κ.ά. όπου δεν υπάρχει καθόλου εικόνα για τη διακίνηση. Τα συστήματα αυτά επίσης θα διασυνδεθούν με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

• Απογραφή των επιχειρήσεων και των εγκαταστάσεων στην αγορά υγρών καυσίμων.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εικόνα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων η κατάσταση είναι θολή, ως προς το ποιες και πόσες είναι οι εταιρείες και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων. Με τη νομοθετική ρύθμιση θα απογραφούν όλες οι εγκαταστάσεις, τα μεταφορικά μέσα και οι αποθηκευτικοί χώροι των υγρών καυσίμων, των βιοκαυσίμων αλλά και των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία (π.χ. τουλουόλη). Θα απογραφούν και οι δεξαμενές των εταιρειών εμπορίας, των πρατηρίων και των μεγάλων καταναλωτών με χωρητικότητα άνω των δύο κυβικών μέτρων.

• Ιχνηθέτηση καυσίμων. Το τρίτο μέτρο αφορά στην ιχνηθέτηση. Πρόκειται για την τοποθέτηση μιας χημικής ουσίας στο καύσιμο ώστε να ανιχνεύεται εύκολα κατά τον χημικό έλεγχο. Η προσθήκη της θα γίνει στα εξαγώγιμα καύσιμα, στο ντίζελ ναυτιλίας και στα καύσιμα που παραδίδονται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζεται εύκολα το λαθραίο προϊόν. Ως γνωστό οι ?τρύπες? παράνομης διακίνησης του εντοπίζονται στο ναυτιλιακό πετρέλαιο που είναι αφορολόγητο, στις εξαγωγές με τη μέθοδο των εικονικών αποστολών ποσοτήτων στο εξωτερικό, ενώ έλεγχοι έχουν δείξει λαθρεμπόριο και στα καύσιμα του στρατού.

«Πληγή»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων αποτελεί μια τεράστια πληγή αιμορραγίας εσόδων για την οικονομία, καθώς και απώλειας σημαντικού αριθμού υγιών επιχειρήσεων από την αγορά. Τα πρώτα μαζικά μέτρα είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Εκτοτε όσα έχουν υιοθετηθεί είναι αποσπασματικά.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης παραμένει και η οργάνωση και στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα τα ΚΕΔΑΚ του υπουργείου ΠΑΠΕΝ. Σύμφωνα με πηγές, αναλώνονται μόνο σε ελέγχους στα βενζινάδικα αφήνοντας εκτός τις μεγάλες εγκαταστάσεις.

Πηγή : ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ( ethnos.gr )

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!