Skip to main content
| Notaka

Προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ

Προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ από 212 Ηρακλειώτες ασφαλισμένους
Καλούνται να καταβάλουν κάθε δίμηνο εκατοντάδες ευρώ στον ΟΑΕΕ, ακόμα και αν ο τζίρος τους ήταν μηδενικός!

altΗ «ασφυξία» που επικρατεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, οδηγεί πάνω από το 55% των επιχειρηματιών να χρωστούν υπέρογκα ποσά στον ασφαλιστικό τους φορέα, με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Σε επίπεδο Ηρακλείου, εκτιμάται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπη Λεκάκη, ότι από τις 16.000 επιχειρήσεις, οι 8.000 έχουν οφειλές στο ταμείο.
Στα δικαστήρια
Την περασμένη Τρίτη, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου, σε συνεργασία πάντα με τη νομικό της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Δέσποινα Συγγελάκη κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου προσφυγή 212 ατόμων. Ζητούν να ανανεωθεί το βιβλιάριο υγείας τους, προκειμένου να έχουν περίθαλψη οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως «με την προσφυγή, οι προσφεύγοντες ελεύθεροι επαγγελματίες/έμποροι στο νομό Ηρακλείου ως έχοντες ενεργό ασφαλιστικό δεσμό με τον ΟΑΕΕ ζητάμε την ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων και συγκεκριμένα την άρνησή του να θεωρεί ασφαλιστικό βιβλιάριο υγείας ή να παρέχει βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να λάβουμε παροχές υγείας σε χρήμα ή υπηρεσίες λόγω οφειλών των ασφαλιστικών μας εισφορών, με αποτέλεσμα να στερούμαστε την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη ενώ ταυτόχρονα μας τα καταλογίζει και επιδιώκει την αναγκαστική είσπραξή τους.
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί αίτηση προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης, προκειμένου να ζητηθεί η ασφάλιση των βιβλιαρίων υγείας».
Ο κ. Λεκάκης αναφέρει πως οι 212 επιχειρηματίες αποτελούν το πρώτο «κύμα» προσφυγών, θα ακολουθήσουν άλλες 300 περίπου αιτήσεις που εκκρεμούν, ενώ το πρόβλημα «αγγίζει» το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών της ΟΕΒΕΝΗ.
Όπως εξηγεί, κατατέθηκε αίτημα στον ΟΑΕΕ να προχωρήσει σε θεώρηση των βιβλιαρίων όσων έχουν οφειλές στο ταμείο και να δεχτεί τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι επαγγελματίες ζητούν να υπάρξει διαχωρισμός του κλάδου υγείας με το συνταξιοδοτικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν την περίθαλψή τους.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ αναφέρει πως, σε πανελλαδικό επίπεδο, το 55% των επαγγελματιών έχει οφειλές στον ΟΑΕΕ. «Στο Ηράκλειο, από τις 16.000 επιχειρήσεις , πάνω από τις 7.000 με 8.000 οφείλουν στο ταμείο και μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους», αναφέρει.
Παράλληλα, οι οφειλέτες θα κληθούν ούτως ή άλλως να καταβάλλουν τα ποσά που χρωστούν, είτε με ρύθμιση είτε με τυχόν κατασχέσεις, ενώ για το ίδιο διάστημα μένουν χωρίς παροχές υγείας.
«Ζητάμε οι ασφαλιστικές εισφορές να καταβάλλονται με βάση τον τζίρο. Είτε έχεις μια μικρή επιχείρηση, με τζίρο 50.000 ευρώ, είτε μία μεγάλη με 10.000.000 ευρώ, οι επιχειρηματίες που είναι στην ίδια κλίμακα καταβάλλουν το ίδιο ποσό. Η τελευταία κατηγορία πληρώνει 980 ευρώ το δίμηνο, ακόμα και με μηδέν τζίρο, χωρίς να έχει εισπράξει τίποτα», περιγράφει.
Σημειώνεται πως σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί ομοσπονδίες στην Πάτρα, όπου, σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη υπάρχει το δεδικασμένο και ο ΟΑΕΕ θεωρεί τα βιβλιάρια υγείας, ανεξάρτητα από τις οφειλές, ενώ εκκρεμούν οι δίκες για τα χρηματικά ποσά. Επίσης , δεδικασμένο υπάρχει στην Αχαΐα και την Αθήνα ενώ σε εξέλιξη είναι ανάλογες διαδικασίες σε πολλές περιοχές της χώρας.

error: Content is protected !!