Skip to main content
| Notaka

Ελληνικές ΜΜΕ μεταξύ των καινοτόμων επιχειρήσεων που στηρίζει η ΕΕ

Το νέο χρηματοδοτικό “Μέσο για τις ΜΜΕ” (SME Instrument) εντάσσεται στο Πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” και έχει απώτερο στόχο να στηρίξει τις καινοτόμες ιδέες μικρών επιχειρήσεων, βοηθώντας στην υλοποίησή τους, αλλά και να συμβάλει γενικότερα στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.

 altΣτα πλαίσιο αυτό, 2 ελληνικές ΜΜΕ θα λάβουν σχετική επιχορήγηση (στήριξη Σταδίου Ι-βλ. κάτωθι). Πρόκειται για τις εταιρείες Planetek Hellas (PKH) και HELBIO με έδρα την Αθήνα και το Ρίο αντίστοιχα. Η πρώτη δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος[1], ενώ η δεύτερη στον τομέα της ενέργειας[2].

Συνολικά, πάνω από 275 καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θα λάβουν το σύνολο των 117 εκατομμυρίων ευρώ ως επιχορήγηση από το Μέσο αυτό. Η στήριξη που προσφέρεται δε, αφορά σε τρία στάδια:

  • Στάδιο Ι (επικύρωση της ιδέας): επιχορήγηση      50.000 ευρώ ανά ιδέα για την χρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας.
  • Στάδιο ΙΙ (ανάπτυξη και επίδειξη/παρουσίαση):      χορήγηση ενός ποσού που κυμαίνεται από 500.000 μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ      για την υλοποίηση της ιδέας.
  • Στάδιο ΙΙΙ (είσοδος στην αγορά):      περαιτέρω στήριξη από την ΕΕ για επιτυχή είσοδο της ΜΜΕ στην αγορά (χωρίς επιχορήγηση).

Ιστορικό

Με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ για μία περίοδο επτά ετών, ο “Ορίζοντας 2020” αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Στα πλαίσια της άμεσης στήριξης των ΜΜΕ, τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα, καθώς και από το Μέσο για τις ΜΜΕ αναμένεται να χορηγηθούν σε ΜΜΕ.

Το Μέσο για τις ΜΜΕ αποσκοπεί στην χρηματοδότηση των πιο καινοτόμων μικρών επιχειρήσεων. Τρία δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στο Μέσο για τις ΜΜΕ με χρονικό ορίζοντα επτά ετών για την παροχή επιχορηγήσεων σε ΜΜΕ με σκοπό την διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας της επιχειρηματικής καινοτομίας (Στάδιο Ι) και σχεδίων ανάπτυξης (Στάδιο ΙΙ). Επενδυτικά ώριμες ιδέες μπορούν, επίσης, να λάβουν συμβουλές και άλλες υπηρεσίες στήριξης (Στάδιο ΙΙΙ).

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δεν παρουσιάζει κάποιο βαθμό δυσκολίας, αλλά μόνο οι καλύτερες ιδέες μπορούν να λάβουν επιχορήγηση. Τα επιλέξιμα θέματα καθορίζονται στο πρόγραμμα εργασίας του Ορίζοντα 2020 για την «Καινοτομία στις ΜΜΕ». Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν ΜΜΕ από τα κράτη μέλη της ΕΕ ή από χώρες που συνδέονται με το “Ορίζοντας 2020”. Το 2014 και 2015 περισσότερα από 1.300 σχέδια θα λάβουν στήριξη από το Μέσο για τις ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!