Skip to main content
| Notaka

ΔΤ για την ποιοτική αξιολόγηση πετρελαϊκών καυσίμων στην αγορά του νομού Χανίων

Ένωση Πρατηριούχων Βενζίνης και

Πετρελαιοειδών Νομού Χανίων

Μπονιαλή 11-19 –Τ.Κ. 73100

Χανιά

Τηλ. & Fax28210 58825

www.ebexa.gr

τηλ. Προέδρου: 6944555328 Χανιά, 15 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Χανίων, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2013, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ερευνητική Μονάδα “Χημεία και Τεχνολογία Υδρογονανθράκων” του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με αντικείμενο την “ποιοτική αξιολόγηση πετρελαϊκών καυσίμων στην αγορά του νομού Χανίων”, υπό τον δρ. χημικό μηχανικό, αν. καθηγητή, Νίκο Πασαδάκη και την ΕΕΔΙΠ, χημικό Ελένη Χαμηλάκη. Για την πραγματοποίηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 50 δείγματα αμόλυβδης βενζίνης 95 και 50 δείγματα ντίζελ κίνησης και για την ανάλυση των δειγμάτων υιοθετήθηκε η εφαρμογή της υπέρυθρης φασματοσκοπίας. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα δείγματα της αμόλυβδης βενζίνης και του ντίζελ κίνησης που ελήφθησαν από 50 πρατήρια του νομού Χανίων, εμφανίζουν έντονη ομοιότητα στη σύστασή τους και  η ανάλυση των δειγμάτων αυτών δεν εντόπισε ενδείξεις επιμόλυνσης (νοθείας). Επιπλέον, εξ αφορμής της έρευνας αυτής, δημιουργήθηκε μια αρκετά πλούσια βάση δεδομένων με τα υπέρυθρα φάσματα αμόλυβδης βενζίνης και ντίζελ κίνησης, από τα μισά περίπου πρατήρια του νομού Χανίων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση και των υπολοίπων πρατηρίων αλλά και για την παρακολούθηση των ίδιων στο χρόνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν την πάγια θέση της Ένωσής μας ότι οι πρατηριούχοι καυσίμων είναι έντιμοι επαγγελματίες, ενώ ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά νοθείας που, δυστυχώς, έχουν παρατηρηθεί σε άλλους νομούς, αποτελούν μια ελάχιστη μειοψηφία επί του συνόλου των βενζινοπωλών που ασκούν ευσυνείδητα το επάγγελμά τους, και ως εκ τούτου είναι άδικο να οδηγούν σε γενικεύσεις και να κατηγορείται συλλήβδην ο κλάδος των βενζινοπωλών ότι πουλά νοθευμένα καύσιμα. Εξάλλου, η εγκατάσταση των συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια, που πρόσφατα ψηφίστηκε με νόμο, αποτελούσε πάγιο αίτημα των βενζινοπωλών για περισσότερα από δέκα χρόνια, καθώς πρώτοι από όλους εμείς οι ίδιοι οι βενζινοπώλες επιθυμούμε την πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας για να εργαζόμαστε σε περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού και να μην υπάρχουν υπόνοιες για τυχόν νοθευμένα καύσιμα, ευελπιστούμε δε η εγκατάσταση των συστημάτων εισροών-εκροών να μην περιοριστεί μόνο στα πρατήρια, αλλά να επεκταθεί και στα υπόλοιπα στάδια της αγοράς καυσίμων, δηλαδή της διύλισης της χονδρικής πώλησης και της μεταφοράς, όπου ελλοχεύουν και μεγαλύτεροι κίνδυνοι για λαθρεμπορία και νοθεία.

Επομένως, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, για την οποία ελήφθησαν δείγματα από περισσότερα από τα μισά πρατήρια του νομού, αποδεικνύει με τον πλέον έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο ότι τα καύσιμα που πωλούνται από τα πρατήρια του νομού Χανίων είναι απολύτως καθαρά και το καταναλωτικό κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί για τυχόν νοθευμένα καύσιμα. Είμαστε δε βέβαιοι ότι εάν ανάλογες έρευνες διεξαχθούν και σε άλλους νομούς, τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα επιβεβαιώνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βενζινοπωλών σε όλη τη χώρα πουλά καθαρά και όχι νοθευμένα καύσιμα.

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                       Ευάγγελος Κώτσος                                                                       Ιωάννης Δρακακάκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!