Skip to main content
| Notaka

Ερώτηση ΛΑΟΣ στη Βουλή για τα πρόστιμα του «Ήφαιστου»

rontoulisΕρώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για την άρση των προστίμων του Ήφαιστου κατέθεσε χθες ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Α. Ροντούλης.

Ο κ. Ροντούλης επικαλείται μεταξύ άλλων τις προειδοποιήσεις της ΠΟΠΕΚ για κλείσιμο χιλιάδων πρατηρίων αν δεν ανακληθούν τα πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί για τυπικές παραβάσεις, και ρωτά πότε θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα που φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ σε 3.500 πρατηριούχους υγρών καυσίμων και διακινητές πετρελαίου θέρμανσης, για τυπικές παραβάσεις που σχετίζονται με καθυστερημένη υποβολή δηλώσεων στο σύστημα «Ήφαιστος» για την παρακολούθηση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων –  Εμπόρων Καυσίμων τα πρόστιμα αυτά θα οδηγήσουν στο λουκέτο χιλιάδες πρατήρια, για τυπικές παραβάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως έχουν παραδεχθεί με επίσημες ανακοινώσεις και έγγραφα το Υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και η ΓΓΠΣ.

Είναι γνωστό επίσης ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών είχαν καταρτίσει νομοθετική διάταξη για την διαγραφή των υπέρογκων προστίμων αφού αναγνώρισαν ότι οι παραβάσεις είχαν μόνο τυπικό χαρακτήρα και δεν σχετίζονταν με λαθρεμπόριο ή παράνομη διακίνηση καυσίμων. Η διάταξη αυτή περιελήφθη στο προσχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2010 – 2015» αλλά απαλείφθηκε από το κείμενο που κατατέθηκε στη βουλή.

Τούτων δοθέντων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Θα επιμείνει η Κυβέρνηση στην επιβολή των εξοντωτικών προστίμων που με νομοτελειακό τρόπο οδηγούν σε «λουκέτο» τα μισά περίπου πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας;

2.Αν όχι, πότε θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την οριστική επίλυση του ζητήματος και ποιά θα είναι η βασική φιλοσοφία αυτής;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!