Skip to main content
| Notaka

Διευκολύνσεις για τον ΟΑΕΕ ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

gseveeΣειρά διευκολύνσεων για τις επιχειρήσεις που οφείλουν στον ΟΑΕΕ ζητά η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Η Συνομοσπονδία μεταξύ άλλων ζητά να δοθεί η δυνατότητα σε όσους μπαίνουν σε ρύθμιση οφειλών να επιλέξουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, να υπάρξει ευχέρεια καταβολής μόνο των εισφορών υγείας ώστε οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο της εισφοράς, να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός ασφάλισης ανεργίας για ανεξάρτητα απασχολούμενους κ.α.

Αναλυτικά στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει τα εξής:

1ον) Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που καθιστά για πολλούς οφειλέτες δυσχερή την ανταπόκρισή τους ακόμη και στις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος θα ενταχθεί στη ρύθμιση αυτή και για μία τριετία, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο (2) ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα. Με προφανή βέβαια και την απομείωση της σύνταξης λόγω της χαμηλότερης εισφοράς. Μετά το πέρας της τριετίας ο οφειλέτης θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο. Μελλοντικά δε να διατηρεί και το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξής του, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.

2ον) Το σημαντικότερο όλων στην παρούσα περίοδο είναι να επιτραπεί στους ήδη οφειλέτες, αλλά και σε όσους ασφαλισμένους αδυνατούν να ανταποκριθούν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους εφεξής προς τον ΟΑΕΕ, να καταβάλλουν κατ’ εξαίρεση και μέχρι έξι (6)  μήνες μόνο την εισφορά υπέρ της ασφάλισης υγείας (ΕΟΠΥΥ), προκειμένου, για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες,  να θεωρούνται τα βιβλιάριά τους και να μπορούν οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται σε δυσχέρεια να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

3ον) Μία εκ των πραγμάτων διακριτή κατηγορία οφειλετών είναι οι επαγγελματίες, που, είτε έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, είτε οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε «αδράνεια», δηλαδή οι επιχειρήσεις έχουν ουσιαστικά διακόψει τη λειτουργία τους, αλλά δεν έχουν προβεί σε «λογιστικό κλείσιμο», με αποτέλεσμα οι οφειλές να συνεχίζουν να αυξάνονται. Για αυτές τις περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη η εκκαθάριση του σχετικού μητρώου του Οργανισμού και η ένταξή τους σε διακριτή κατηγορία οφειλετών, με την προϋπόθεση της παύσης αποστολής ταχυπληρωμών για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς αξιώνονται οφειλές από ανενεργούς επαγγελματίες.

4ον) Άμεση ενεργοποίηση του συσταθέντος στον ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματιών (Ε.Λ.Ε.) για την κάλυψη δαπανών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των επαγγελματιών, μετά τη διακοπή του επαγγέλματός τους (κλείσιμο επιχείρησης) και για μία διετία.

5ον)  Άμεση ενεργοποίηση του Λογαριασμού Ασφάλισης Ανεργίας για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους. Ήδη στον αντίστοιχο κωδικό του ΟΑΕΕ έχουν συγκεντρωθεί περίπου 17 εκ. €, τα οποία λιμνάζουν.

6ον) Αξιοποίηση των πόρων που έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (N. 3863/2010, άρθρο 69) για την οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.

7ον) Αύξηση του ορίου οφειλής από 15.000€ σε 20.000€ εκείνων των ασφαλισμένων, που βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για τους οποίους αυτή η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί μέσω παρακράτησης ποσού από τη σύνταξή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!