Skip to main content
| Notaka

Παρέμβαση του ΒΕΑ για την περικοπή 500 εκ. από την επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ

beaΣε δραματική συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους, καταγγέλλει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Εν μια νυκτί, όπως επισημαίνει το ΒΕΑ, και δίχως να έχουν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι, μειώθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ η κρατική επιχορήγηση του Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για το 2012, καθιστώντας αβέβαιη την επιβίωση του.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ επρόκειτο να λάβει περίπου 1,3 δισ. ευρώ φέτος , το 0,6% του ΑΕΠ, για να καλύψει της ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ωστόσο θα λάβει τελικά επιχορήγηση μόλις 800 εκατ. ευρώ, περίπου το 0,4% του ΑΕΠ! Σημειώνεται ότι μόνο ο προϋπολογισμός το ΙΚΑ πέρυσι ήταν 1,4% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση 4 εκατ. ασφαλισμένων.

Η μείωση των 500 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί, στον ήδη ελλειμματικό κατά 300 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2012, καθώς τα έσοδα του  θα είναι 6 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα του θα φτάσουν περίπου τα 6,3 δισ. ευρώ. Στο άνοιγμα των 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να υπολογιστούν περίπου 3 δισ. ευρώ που κληρονόμησε το ταμείο από την εισροή των ελλειμμάτων των εισερχομένων ταμείων, και κυρίως του ΙΚΑ.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι το 80% των εσόδων του Οργανισμού προέρχεται από ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας , των πολυάριθμων λουκέτων και της έκρηξης της ανεργίας.

«Είναι βέβαιο ότι λόγω των μειωμένων εσόδων θα υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη υποβαθμισμένου επιπέδου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης των επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και των υπόλοιπων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ», τονίζει το επιμελητήριο και καταλήγει ζητώντας να επανέλθει η επιχορήγηση του Οργανισμού στο 0,6% του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!