Skip to main content
| Notaka

Αδικαιολόγητη απόφαση του ΥΠΟΙΚ για επαναλειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων

Εντύπωση, προβληματισμό και απορία δημιουργεί η αδικαιολόγητη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, να επαναφέρει σε ισχύ καταργηθείσα απόφαση το 2006 για διάθεση αφορολόγητων καυσίμων από συγκεκριμένα πρατήρια των εξόδων της Ελλάδας, σε διερχόμενα αυτοκίνητα αλλοδαπών, καταναλωτών τρίτων χωρών.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών το 2006 για το κλείσιμο των λειτουργούντων τότε πρατηρίων διάθεσης αφορολόγητων καυσίμων στους κήπους του Έβρου και στους Ευζώνους και η μη ίδρυση άλλων, ελήφθη μετά την διαπίστωση των αρμοδίων αρχών, ότι δια μέσου αυτών υπήρχε ευρεία διάθεση, διαρκώς αυξανόμενη, στο εσωτερικό της Ελλάδας ποσοτήτων των αφορολόγητων καυσίμων.

Η παράνομη διακίνηση και διάθεση αφορολόγητων καυσίμων στο εσωτερικό της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων από την δασμοφοροδιαφυγή, και την αλλοίωση των συνθηκών ανταγωνισμού της λιανικής πώλησης καυσίμων στον ευρύτερο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως είναι σήμερα γνωστό μεγάλος αριθμός καταναλωτών, μετά την αύξηση του Ε.Φ.Κ και του Φ.Π.Α, ταξιδεύει και προμηθεύεται καύσιμα κατά 50 λεπτά φθηνότερα από τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια με ανάλογες επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα και στην αλλοίωση των συνθηκών ανταγωνισμού.

Η επαναφορά σε ισχύ της καταργηθείσας απόφασης για διάθεση αφορολόγητων καυσίμων από πρατήρια των ΚΑΕ, χωρίς καμιά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία προς τούτο από το Υπ. Οικονομικών, θα ανοίξει περισσότερο το κεφάλαιο της παράνομης διακίνηση καυσίμων στη χώρα μας, η οποία συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελληνική Οικονομία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Ε.Κ θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για την λήψη αποφάσεων επί του θέματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!