Skip to main content
| Notaka

Επιχείρηση συσκότισης στην αγορά καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη

Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881

Κιν. Προέδρου κ. Χ. Μαυράκη 6984314310

E mail: popek@sppi.gr

Ηράκλειο Κρήτης 21/09/2010

Αριθμ. Πρωτ. 119

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με λύπη αλλά και αγανάκτηση, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει την υποκρισία και απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων από την πλευρά της κυβέρνησης, σε ό, τι αφορά τις κούφιες υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις για διαφάνεια, που δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν οι αρμόδιοι.

Την ίδια ώρα που εξαγγέλλονται έλεγχοι, ποινές και κάθαρση στο κύκλωμα των καυσίμων, το υπουργείο Ανάπτυξης καταργεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ελέγχου της κερδοσκοπίας, που διέθεταν έως τώρα οι καταναλωτές και οι βενζινοπώλες: συγκεκριμένα, από τις 15 Σεπτεμβρίου καταργήθηκε η καθημερινή ανάρτηση των τιμών διυλιστηρίου στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου!!!.

Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών διυλιστηρίου και των αντίστοιχων τιμών χονδρικής, και λιανικής, είχε τη δυνατότητα να συμπεράνει αν οι αυξομειώσεις στις τιμές αντλίας δικαιολογούνται από αντίστοιχες μεταβολές στις τιμές διυλιστηρίου. Και στην περίπτωση που υπήρχαν αδικαιολόγητες αποκλίσεις θα μπορούσε να δει σε ποιο στάδιο διακίνησης οφείλονται.

Όλα αυτά καταργούνται με την απόφαση της ΓΓΕ να σταματήσει την ανακοίνωση των τιμών διυλιστηρίου για την οποία οι αρμόδιοι έχουν τη στοιχειώδη υποχρέωση, αν μη τι άλλο, να μας πουν για ποιο λόγο την έλαβαν και ποιό σκοπό εξυπηρετεί. Πάντως όχι τη διαφάνεια και την υπεύθυνη ενημέρωση των καταναλωτών.

Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε τα εξής:

1.Το ΥΠΕΚΑ έχει σταματήσει να ανακοινώνει το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών καυσίμων, το οποίο πρέπει να αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου όπου αναρτάται με καθυστέρηση.

2.Οι τιμές χονδρικής των Εταιριών Εμπορίας, δεν δημοσιοποιούνται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, όσο για αυτές που  αναφέρονται στο παρατηρητήριο του υπουργείου, ως ανώτατες και κατώτατες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

3.Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Ανάπτυξης (πρώην Οικονομίας), είχαμε ζητήσει να δημοσιεύονται οι τιμές διυλιστηρίου όχι μόνο από τα ΕΛΠΕ αλλά και από τη Motor Oil. Η απάντηση ήταν η πλήρης κατάργηση του δελτίου…

4.Με δεδομένο την αδιαφάνεια και τις στρεβλώσεις στην αγορά πετρελαιοειδών, το Υπουργείο επέβαλε πλαφόν στις τιμές λιανικής, αφήνοντας τις τιμές χονδρικής να διαμορφώνονται πάνω από το πλαφόν!!!!

Εμείς απλώς διερωτώμεθα πώς συμβαδίζουν οι αποφάσεις αυτές με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ότι όλες οι αποφάσεις θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και όλα θα φαίνονται στο φως. Όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, και για τα λίγα που φαίνονταν ως τώρα, επιχειρείται συσκότιση.

Μήπως η κερδοσκοπία στην αγορά πετρελαιοειδών είναι αποτέλεσμα των πρακτικών του υπουργείου Ανάπτυξης;

Ποία είναι η θέση της Γ.Γ. Καταναλωτή στις παραπάνω εξελίξεις, της οποίας ο ρόλος είναι να προασπίζει τα συμφέροντα των καταναλωτών;

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η επιχείρηση συσκότισης δεν βρίσκεται σε γνώση του νέου υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοίδη, τον οποίο καλούμε να παρέμβει άμεσα στους υφισταμένους του, που εκθέτουν τον ίδιο και την κυβέρνηση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!