
Αίτημα αύξησης περιθωρίου κέρδους κατά 3 λεπτά καθόλη τη διάρκεια επιβολής πλαφόν στα πρατήρια καυσίμων
Αίτημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Παν. Θεοδωρικάκο υπέβαλλε το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ζητώντας την εύλογη επιχειρηματική συνθήκη, να διατηρήσει ο πρατηριούχος υγιή την επιχείρησή του, να μην βάλει λουκέτο και για να αποκατασταθεί η αδικία, να δοθεί αύξηση στο περιθώριο κέρδους του πλαφόν κατά τρία λεπτά, όπως είχε πράξει και ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης στο παρελθόν, έως την λήξη διάρκειας του πλαφόν, ώστε η αγορά να μεταβεί πιο ομαλά.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι κατά τη συνέντευξη του υπουργού την 2/5/2025 στο REAL FM, με θέμα συζήτησης το αίτημα της ΠΟΠΕΚ περί παύσης επιβολής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πρατηρίων, αναφέρθηκε επιστάμενα ότι στα πρατήρια καυσίμων διατηρείται το ίδιο ποσοστό κέρδους και πριν και κατά την περίοδο επιβολής πλαφόν, το οποίο δεν ισχύει.
Διευκρινίζουμε και ενημερώνουμε προς αποκατάσταση, το γεγονός ότι η ουσιαστική διαφορά που λυγίζει την επιβίωση μας, είναι ακριβώς ότι στις νομοθετικές ρυθμίσεις και το μέτρο της επιβολής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, υπολογίζεται όχι ποσοστιαία του κέρδους αλλά με μοναδιαίο υπολογισμό δηλαδή με τιμή αναφοράς μονάδος κέρδους, ήτοι σε λεπτά του ευρώ!! , όπως αναφέρεται και στο παρακάτω απόσπασμα.
{Άρθρο 6
Ορισμός μέγιστης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης στον κλάδο συγκεκριμένων καυσίμων
1. Όσοι συμμετέχουν στη διακίνηση και πώληση αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης, σε όλα τα στάδια διανομής (εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών) ορίζουν τιμή πώλησης (ΤΠ) των ανωτέρω προϊόντων τέτοια, ώστε η διαφορά αυτής από την τιμή διυλιστηρίου (ΤΔ) της ίδιας ημέρας να μην είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη διαφορά που ίσχυε κατά την 31/12/2021 και – ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης – από την αντίστοιχη διαφορά που ίσχυε κατά την 30/3/2021, που είναι και οι Ημερομηνίες Αναφοράς.}
Η ΠΟΠΕΚ τονίζει προς τον υπουργό: Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο επηρεάζει την βιωσιμότητα του κλάδου μας ο υπολογισμός κέρδους με λεπτά του ευρώ, του 2021!!
Σημειώνουμε επίσης ότι ο κλάδος μας ποτέ δεν καρπώθηκε καμία κρατική ή ευρωπαϊκή στήριξη, ενώ σηκώνει στις πλάτες του την δαπανηρή εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας για χάρη της πάταξης της παραβατικότητας.
Ο κλάδος μας ζητάει την εύλογη επιχειρηματική συνθήκη, να διατηρήσει υγιή την επιχείρησή του, να μην βάλει λουκέτο.
Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η αδικία και να δώσετε αύξηση στο περιθώριο κέρδους του πλαφόν κατά τρία λεπτά, όπως είχε πράξει και ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, έως την λήξη διάρκειας του πλαφόν, ώστε η αγορά να μεταβεί πιο ομαλά.
Τα έξοδα αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις από το έτος 2021 έχουν υπερβεί την κερδοφορία των επιχειρήσεων πρατηρίων.
Ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας. Δεν κατανοούμε ότι δεν γίνεται δεκτό το αίτημά μας για συνάντηση, ώστε να σας ενημερώσουμε πλήρως για να έχετε σφαιρική αλλά πλήρη εικόνα του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές καυσίμων .
Εν κατακλείδι επισημαίνουμε ότι είναι μέγιστος λαϊκισμός να λέγεται ότι τα πρατήρια αυξάνουν άμεσα τις τιμές, ενώ με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου σας συμβαίνει το αντίθετο. Περιμένουμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση με τον κλάδο μας.