Skip to main content
| I | , , , ,

Ρεκόρ κερδών για τους πέντε κολοσσούς του πετρελαίου

BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και Total Energies αναμένεται να ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες συνολικά ετήσια κέρδη 199 δισ. δολαρίων για το 2022 και μερίσματα σχεδόν 29 δισ. δολάρια

πηγή: REUTERS

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές ενέργειας και έφερε στα ταμεία τους κέρδη-ρεκόρ πέρυσι. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης –BP (BP.L), Chevron (CVX.N), Exxon Mobil (XOM.N), Shell (SHEL.L) και TotalEnergies (TTEF.PA)– θα ανακοινώσουν συνολικά ετήσια κέρδη 199 δισ. δολαρίων αργότερα αυτόν τον μήνα και στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν θα παρουσιάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τρίμηνου του 2022. Στο επίπεδο αυτό τα κέρδη των 5 εταιρειών είναι δύο και πλέον φορές υψηλότερα από αυτά που κατέγραψαν το 2021 και τα υψηλότερα στην ιστορία τους.

big_oil_profitts_returns_2022

Γράφημα από την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Οι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η κερδοφορία των πετρελαϊκών κολοσσών θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και το 2023 και τα συνολικά ετήσια κέρδη τους θα ανέλθουν το 2023 τουλάχιστον στα 158 δισ. δολάρια.

Τα τεράστια κέρδη των εταιρειών ζέσταναν, όπως ήταν φυσικό, τις τσέπες των μετόχων οι οποίοι εισέπραξαν συνολικά μέσω μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών από τις 5 πετρελαϊκές σχεδόν 29 δισ. δολάρια. Η ισχυρή κερδοφορία του 2022 βοήθησε επίσης αυτές τις εταιρείες να μειώσουν το χρέος τους στα 100 δισ. δολάρια (από συνολικά 270 δισ. δολάρια το 2020).

Ουρανοκατέβατα κέρδη

Μοναδική ανησυχία των επικεφαλής των εταιρειών για την ώρα είναι μη φορολογηθούν περισσότερο τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» τους από τις κυβερνήσεις. Οι τελευταίες, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των καταναλωτών που υποφέρουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας και των οργανώσεων που μάχονται κατά της φτώχειας, στην πλειονότητά τους κάνουν την πάπια. Τα ποσά που χρεώνουν με τα επιπλέον μέτρα φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» είναι ψίχουλα σε σχέση με το σύνολο των κερδών των πετρελαϊκών και της ζημιάς που υφίσταται το σύνολο της κοινωνίας από τις υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με το REUTERS:

Η Shell διέθεσε 2,4 δισ δολάρια σε πρόσθετο φόρο το 2022 από ουρανοκατέβατα κέρδη στην Ευρώπη και τη Βρετανία, ενώ η Exxon είπε ότι οι απροσδόκητοι φόροι σε όλο τον κόσμο θα κοστίσουν στην εταιρεία τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια το 2023. Η TotalEnergies δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι θα χρεωθεί απροσδόκητο φόρο 2 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο (από τα… απροσδόκητα υπερκέρδη που κατέγραψε το 2022).

Πάντως, Exxon και Chevron κέρδισαν σχεδόν 100 δισ. δολάρια το 2022 και σχεδιάζουν αύξηση των επενδύσεών τους κατά 10% φέτος από το 2022, σε περίπου 41 δισ. δολάρια. Μεγάλες επενδύσεις σχεδιάζει και η BP, η οποία αν και στοχεύει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αύξησε απότομα τις δαπάνες στην εξόρυξη σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στο έδαφος των ΗΠΑ και στον Κόλπο του Μεξικού.

Shell, BP και TotalEnergies στοχεύουν να επεκταθούν γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα χρόνια και αύξησαν τον ρυθμό εξαγορών επιχειρήσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών, αιολικών και βιοαερίου, ενώ δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τα σχέδιά τους για το 2023.

Τράπεζες, όπως η HSBC και η J.P. Morgan, προβλέπουν περισσότερες ανοδικές δυνατότητες για τις ευρωπαϊκές μετοχές φέτος, αφού οι αμερικανικές πετρελαϊκές μεγάλες εταιρίες προηγήθηκαν στην απόδοση και τα κέρδη των μετοχών το 2022, κενό που όπως φαίνεται σκοπεύουν να… καλύψουν φέτος οι ευρωπαϊκές εταιρίες στον τομέα των καυσίμων

Η Chevron ανακοινώνει αποτελέσματα έτους στις 27 Ιανουαρίου, η Exxon στις 31 Ιανουαρίου, η Shell στις 2 Φεβρουαρίου, η BP στις 7 Φεβρουαρίου και η TotalEnergies στις 8 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!