“Πρόκειται για μία ανακάλυψη, δεν είναι η πρώτη στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά είναι σημαντικότερη. Προμηνύεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετά μεγάλο κοίτασμα, της τάξης των 5 με 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη.
13:02 “Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου στον realfm: Τα κοιτάσματα αντιστοιχούν για την ενεργειακή κάλυψη της Κύπρου για 200 χρόνια”.

“Έρχεται μία μεγάλη ενίσχυση οικονομική, ταυτόχρονα όμως εξίσου σημαντικό, εάν όχι σημαντικότερο, είναι ότι η Κύπρος μπαίνει στον χάρτη ως παραγωγός – προμηθευτής φυσικού αερίου για τη διεθνή αγορά. Γεωπολιτικά είναι πολύ μεγάλη η σημασία γιατί θα έχουμε σε μόνιμη βάση πλέον και την ExxonMobil… Έχουμε δηλαδή τη σύγκλιση κάποιων μεγάλων συμφερόντων στις θάλασσες της Κύπρου, αυτό συμπαρασύρει και κάποια κράτη, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον, δημιουργείται και ένα κίνητρο για την Τουρκία, Εάν σκεφτόταν κάποιος ορθολογικά, τότε είναι ένα καλό κίνητρο προκειμένου να αλλάξει αυτή η προκλητική συμπεριφορά που βλέπουμε, της έντασης και να σκεφτόντουσαν ότι μπορεί να υπάρξει όφελος, δεν μιλώ για τους Τουρκοκυπρίους, για τους Τουρκοκυπρίους είναι δεδομένο γιατί ως πολίτες κάτοικοι της Κύπρου και με μία λύση του Κυπριακού θα έχουν σίγουρα ότι τους αναλογεί”.
“Πέραν των Τουρκοκυπρίων και η ίδια η Τουρκία εάν έμπαινε σε μία λογική συνεργασίας, όπως και τα υπόλοιπα κράτη και με την Ελλάδα και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο και με όλους υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχει και το φιλόδοξο σχέδιο για τον αγωγό της Μεσογείου που είναι ευρωπαϊκό πλέον σχέδιο για να πάει κατευθείαν στις ευρωπαϊκές αγορές, θα μπορούσε και η Τουρκία να βρει κοντά της φθηνότερη ίσως ενέργεια. Η Κύπρος είναι προετοιμασμένη, διαρκώς ζούμε σε αυτό το κλίμα, αποφεύγουμε και τα μεγάλα λόγια αλλά και το να μπούμε σε μία ρητορική αντιπαράθεσης με την Άγκυρα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Προδρόμου.
real.gr
