Skip to main content
| Notaka

09:58 “Η Petrobras αποκαλύπτει την αντιστάθμιση της βενζίνης για προστασία από την αστάθεια”.

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για PETROBRAS

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroleo Brasileiro της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης για τις τιμές της βενζίνης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ευελιξία των τιμών και να προστατεύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας.

Η Petrobras, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, δήλωσε σε μια κατάθεση τίτλων το πρόγραμμα θα της επέτρεπε να αλλάξει τη συχνότητα των προσαρμογών των τιμών στην εγχώρια αγορά, διατηρώντας τις σταθερές για έως και 15 ημέρες τη φορά.

Η Petrobras θα αγοράσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με βενζίνη στις αγορές των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών Rafael Salvador Grisolia σε συνέντευξη Τύπου. Είπε ότι η πολιτική θα τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Η εταιρεία θα κρατούσε τις τιμές σε αναμονή μόνο για δύο εβδομάδες κάθε φορά σε περιόδους αστάθειας στις διεθνείς αγορές και θα κρατούσε τις καθημερινές προσαρμογές των τιμών ως επιλογή, είπε.

Οι προνομιούχες μετοχές της Petrobras υποχώρησαν κατά 0,4% στα μέσα του πρωινού στο Σάο Πάολο, στα 18,59 πέρσι, ενώ ο δείκτης αναφοράς Bovespa αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι αναλυτές της Itau BBA ανέφεραν ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί η στρατηγική, καθώς η δομή των θέσεων αντιστάθμισης κινδύνου, ενώ οι τιμές είναι παγωμένες, είναι άγνωστη. Ο Gabriel Francisco, αναλυτής της XP Investimentos, δήλωσε ότι η πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου είναι αρνητική, καθώς “μπορεί να ερμηνευτεί ως εμπόδιο στην πολιτική τιμολόγησης βασιζόμενη στην αγορά”.

Η κίνηση έρχεται μετά την απεργία των φορτηγών για τις αυξανόμενες τιμές ντίζελ παραλύσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής το Μάιο και ανάγκασε τον μη δημοφιλή Πρόεδρο Michel Temer να μειώσει το κόστος του πετρελαίου ντίζελ μέσω ενός συνδυασμού φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων.

Ο αναταραχή προκάλεσε τον γενικό διευθυντή της Petrobras να παραιτηθεί και εξέφρασε φόβους για κυβερνητική ανάμειξη στην τιμολόγηση, η οποία έχει κοστίσει στο παρελθόν δισεκατομμύρια δολάρια. Η Petrobras δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί για τις επιδοτήσεις που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν εικασίες σχετικά με το αν η εταιρεία θα αντιμετωπίσει πιέσεις για τη μείωση των τιμών της βενζίνης, οι οποίες ανέβηκαν διεθνώς καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν κερδίσει έδαφος.

Η Petrobras δήλωσε την Πέμπτη ότι εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να επιτρέψει στις τιμές της βενζίνης να κυμανθούν σύμφωνα με τις διεθνείς αγορές και τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Υποσχέθηκε επίσης να διατηρήσει πολιτική που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2016 για μη τιμολόγηση των καυσίμων κάτω από τη διεθνή ισοτιμία.

popek.gr  /  reuters.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ