Skip to main content
| I | , ,

Οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος νοθείας καυσίμων και ποτών και τα συνθηματικά

«Κουμπάρος», «υδραυλικός», «μάγος», «φάρμακα» και «φαρμακοποιός», «πάτερ» και «νερό» είναι κάποια από τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος στους αποκαλυπτικούς διαλόγους τους

Στο φως έφερε η εφημερίδα «Καθημερινή» (ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη) τους αποκαλυπτικούς διαλόγους των μελών του κυκλώματος νοθείας και λαθρεμπορίας ποτών και καυσίμων που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., έχοντας ήδη προχωρήσει στη σύλληψη 20 υπόπτων, μεταξύ των οποίων ο φερόμενος αρχηγός, ενώ αναζητά ακόμα δέκα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο υδραυλικός, το φάρμακο και ο πάτερ

Στους διαλόγους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε συνθηματικά όπως «κουμπάρος», «υδραυλικός», «μάγος», «φάρμακα» και «φαρμακοποιός», «πάτερ» και «νερό».
Επίσης, γίνεται λόγος για ζημιά που προκλήθηκε από νοθευμένα καύσιμα, δίνονται οδηγίες για τη νόθευση καυσίμων, για την τιμή της αιθυλικής αλκοόλης την οποία αποκαλούν «νερό», ενώ υπάρχουν επίσης αναφορές και στους Βούλγαρους προμηθευτές.

Σε μία από τις συνομιλίες, ο φερόμενος αρχηγός συνομιλεί με συνεργό του.

Αρχηγός: Ναι αλλά εσύ δεν έβαλες βενζίνη να δεις άμα θηλυκώνει.
Μέλος: Θηλυκώνει, πώς δεν θηλυκώνει;
Αρχηγός: Που έβαλες βενζίνη εκεί;
Μέλος: Ναι εννοείται.
Αρχηγός: Εβαλες νερό;
Μέλος: Ναι.
Αρχηγός: Ναι εννοείται πάντα το δοκιμάζω.
Μέλος: Ναι αλλά τώρα δεν θηλυκώνει εδώ μου στείλαν φωτογραφίες δεν είναι τα πράγματα σωστά για πες τονα τώρα στα 15 κυβικά να ρίξω μέσα μισό κυβικό μισό κυβικό μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη ή πιο λίγο;

Σε άλλη συνομιλία ακούγεται και πάλι ο φερόμενος ως αρχηγός να μιλά με μέλος της οργάνωσης για τη διαδικασία παρασκευής.

Αρχηγός: Μέχρι χθες Ελληνικό δεν, ετομάζανε να κλείσουνε, ξεπουλήσανε μας φέρανε χθες. Τι μας φέρανε; Δύο μιξ, ένα μιξ να πούμε μας φέρανε ενάμιση συμπλήρωμα.
Μέλος: Και τι θα κάνουμε τώρα; Θα βάλουμε μόνο τα ξένα;
Αρχηγός: Τα δικά τους να πούμε, τα δικά τους που θα είναι μαζί με τα ξένα.
Αρχηγός: Ασε τα δύο που έρχονται χριστιανέ μου άστα αυτά δεν, τι κάνουμε με ένα ελληνικό παραπάνω ήθελα να σου φέρω εγώ λεφτά.
Μέλος: Ναι δεν σου λέω το φάρμακο είναι πρόβλημα αλλά τέλος πάντων δεν θα… Αυτά τα τρία σου φτάνουν μέχρι 20 του μήνα να πούμε.
Αρχηγός: Πόσο;
Μέλος: Μέχρι 20 του μήνα θα φτάσουν, σήμερα πόσο εννιά του μήνα είναι; Δέκα μέρες, δηλαδή μιλάμε για 10 μέρες.
Αρχηγός: Είκοσι του μήνα για φάρμακα λες;
Μέλος: Ναι ναι να φτάσουν τα φάρμακα όχι μόνο τα φάρμακα και τα άλλα μαζί.

Σε άλλη συνομιλία μεταξύ και πάλι του αρχηγού και μέλους, οι δύο άνδρες συζητούν για τους χημικούς διαλύτες τους οποίους αποκαλούν «φάρμακα».

Μέλος: Βαγγέλη μου τα φάρμακα που ρίχνουμε είναι για τρία και θα πρέπει να περιμένουμε ας πούμε να μας έρθουν απ’ έξω.
Αρχηγός: Ε πότε θα έρθουν τα φάρμακα;
Μέλος: Τα φάρμακα θα έρθουν ας πούμε μετά τις 20 του μήνα περίπου… «Περιμένουμε τα φάρμακα να μας έρθουν απ’ έξω».
Μέλος: Βαγγέλη μου έχουμε φάρμακα για τρία, αύριο θα πάρεις ένα και την άλλη βδομάδα άλλα δύο κατάλαβες;
Αρχηγός: Οχι σκέτα ελληνικά δεν μπορούμε να βάλουμε σκέτα πορτογαλέζικα πάλι πάθαμε ζημιά.
Μέλος: Οχι μα δεν είναι δεν είναι σκέτα προτογαλέζικα θα είναι μισό μισό.
Αρχηγός: Με τι; Αφού…
Μέλος: Κατάλαβες έχουμε πάρει υλικά μπόλικα σήμερα.

Παράλληλα, σε άλλη συνομιλία ο αρχηγός μιλά με συνεργό του για τους προμηθευτές αιθυλικής αλκοόλης και αναφέρονται σε αυτούς ως «υδραυλικούς».

Αρχηγός: Με πήρε ο κουμπάρος.
Μέλος: Ναι τι λέει;
Αρχηγός: Μου λέει για τους υδραυλικούς.
Μέλος: Ναι.
Αρχηγός: Μου λέει ”κοίταξε, η καλύτερη που μπορεί να γίνει σαν τιμή είναι 3,30”.

Τέλος, σε συνομιλία μεταξύ μέλους της οργάνωσης και αγνώστου, οι δύο άνδρες μιλούν για τον αρχηγό και τον αποκαλούν «πάτερ».

Μέλος: Μόλις στείλουνε κάτι θα σε ενημερώσω, μείνει ήσυχος να πούμε.
Αγνωστος: Ναι, ναι, να ξέρω και εγώ να ενημερώσω. Εσύ τελείωσες με τον πάτερ, τελείωσες;

Σύνδεση με τη Greek Mafia

Μία από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες είναι ένα πάρκινγκ φορτηγών στην περιοχή του Ασπροπύργου, που είχε στο παρελθόν συνδεθεί με ένα από τα ισχυρότερα μέλη της επονομαζόμενης Greek Mafia που δολοφονήθηκε στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια, το Πάσχα του 2022.
Φορτηγά ιδιοκτησίας του, εντός του συγκεκριμένου πάρκινγκ, είχαν γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης τον Ιούνιο του 2023.
Ενα από τα βυτιοφόρα που –κατά την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας– εντοπίστηκαν στο εν λόγω πάρκινγκ ανήκει σε επιχειρηματία, που στο παρελθόν έχει διωχθεί περισσότερες από μία φορές για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Το φορτηγό υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μετέφερε νοθευμένο καύσιμο σε πρατήριο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για βενζινάδικο που ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε σημειωθεί έκρηξη με απολογισμό δύο νεκρούς.

Πρώην ιερέας ο φερόμενος αρχηγός

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες και οδήγησε στη σύλληψη –την Τρίτη– 20 ατόμων για λαθρεμπόριο καυσίμων και ξέπλυμα χρήματος. Πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή τη Δευτέρα, ενώ για την ίδια υπόθεση διώκονται ακόμα 10 άτομα, που πάντως διέφυγαν τη σύλληψη.
Ρόλο αρχηγού αποδίδει η Αστυνομία σε έναν 62χρονο με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, ο οποίος στο παρελθόν φέρεται να είχε διατελέσει ιερέας στη Μεγάλη Βρετανία.
Τα μέλη του κυκλώματος είτε εισήγαν από τη Βουλγαρία διαλύτες για τη νόθευση του καυσίμου είτε τους παρασκεύαζαν εντός συνόρων, σε εργοστάσιο που είχαν υπό τον έλεγχό τους στην περιοχή της Τανάγρας.
Στην πρώτη περίπτωση τα βυτιοφόρα έμπαιναν στη χώρα μέσω του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα. Στη δεύτερη, οι κατηγορούμενοι αγόραζαν πρώτες ύλες από την εγχώρια αγορά υπό την κάλυψη εταιρείας παραγωγής απολυμαντικών. Στη συνέχεια επεξεργάζονταν τις ουσίες και παρασκεύαζαν διαλύτες για τη νόθευση της βενζίνης.

Ποιος είναι ο «μάγος» από την Παλαιστίνη

Οχι τυχαία, ο 65χρονος υπεύθυνος της εγκατάστασης με καταγωγή από την Παλαιστίνη είχε το προσωνύμιο «μάγος».
Με πλαστικές δεξαμενές μετέφεραν τους διαλύτες από την Τανάγρα αρχικά στο πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο και στη συνέχεια σε έξι συνεργαζόμενα πρατήρια, σε Γέρακα, Πειραιά, Γαλάτσι, Αργυρούπολη, Αλιμο και τα Κάτω Πατήσια.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023. Σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι τα μέλη του εισήγαγαν από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα πάνω από 100 τόνους χημικών διαλυτών, ενώ ακόμα 150 τόνοι διακινήθηκαν από το εργοστάσιο στην Τανάγρα.
Στο σπίτι του φερόμενου ως εγκεφάλου του λαθρεμπορικού δικτύου βρέθηκαν 50.000 ευρώ σε μετρητά. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!