Skip to main content

Η ΠΟΠΕΚ επίμονα ζητάει έως την παραμονή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης να έχει καταργηθεί η εφεξής επιβολή των άδικων προστίμων του Ηφαιστου

Την άμεση κατάργηση των προστίμων από το πληροφοριακό σύστημα «ΉΦΑΙΣΤΟΣ» και την διάθεση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας «στην αντλία» ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), με επιστολή της προς τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, υπενθυμίζοντας τη σχετική κυβερνητική δέσμευση για το σύστημα «ΉΦΑΙΣΤΟΣ».

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία στην επιστολή της «Οι πρατηριούχοι δεν αντέχουν, έχει εξαντληθεί πλέον η ανοχή τους από την μακρόχρονη εισπρακτική πρακτική, που έχει εφαρμοστεί από το κράτος, με συνέπεια την οικονομική αναίτια αφαίμαξη του πρατηρίου, παρά το γεγονός ότι συνέβαλλε επί σειρά ετών με δική του επιβάρυνση στη διαδικασία επιδότησης των πολιτών».

Η πρόταση της Ομοσπονδίας ΠΟΠΕΚ είναι, η προϋπολογισθείσα από τον κρατικό προϋπολογισμό επιδότηση των 237 εκατομμυρίων ευρώ να περάσει μέσα από την αντλία και να μειωθεί η τιμή κατά 24 λεπτά. Η μείωση της τιμής στην αντλία θα έχει απολύτως άμεσα αποτελέσματα δηλαδή, μικρότερο κόστος αγοράς, εξάλειψη της γραφειοκρατίας που απαιτείται για την επιδότηση των καταναλωτών, άμεση κατάργηση του αναχρονιστικού Ηφαίστου, μείωση του πληθωρισμού, χωρίς να ενισχύονται όσοι εσκεμμένα αποκρύπτουν τα πραγματικά εισοδήματα τους.

Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας θυμίζει ότι οι καταναλωτές που για το αγαθό της θέρμανσης χρησιμοποιούν πετρέλαιο αδικούνται φορολογικά έναντι των άλλων συμπολιτών τους, πληρώνοντας αυξημένο ΕΦΚ και ΦΠΑ. Επίσης όσο αυξάνεται το κόστος της θέρμανσης αυξάνεται και η χρήση ειδών ξυλείας που επιβαρύνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα -και τονίζει ότι το σύστημα Ήφαιστος δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στον έλεγχο της διακίνησης του πετρελαίου, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών εκροών και μάλιστα real time.

Το επίδομα θέρμανσης για τις άλλες λοιπές μορφές θέρμανσης μέσω του taxisnet – myΘέρμανση παρέχεται μόνο με την κατάθεση των παραστατικών από τον καταναλωτή και στην συγκεκριμένη περίπτωση του πετρελαίου, οι έμποροι πρέπει να υποκαταστήσουν το κράτος, επιβαρυνόμενοι μάλιστα με άδικα πρόστιμα.
Σε περίπτωση που το κράτος έχει αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, για την διασταύρωση των στοιχείων μέσω myData, ο κωδικός που θα ανεβαίνει θα πρέπει να είναι ο 9ψήφιος αριθμός παροχής και όχι ο ανύπαρκτος πλέον κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ.

Ακόμα και στην έσχατη περίπτωση που δεν επαρκεί το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής (που ήδη έχει συμφωνηθεί από πέρυσι) πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχουν πρόστιμα πρατηρίων από την ερχόμενη Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή να έχει καταργηθεί οριστικά η επιβολή προστίμων από τη καταχώρηση του πληροφοριακού συστήματος πετρελαίου θέρμανσης «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Είναι σημαντικό να υπάρξει ισορροπία στην αγορά και η πρόταση περί επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία θα εξασφαλίσει παράλληλα και την κατάργηση των προστίμων ΗΦΑΙΣΤΟΣ και την άμεση απλοποιημένη εφαρμογή χωρίς διασταυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!