Skip to main content
| I | , ,

Πρωταγωνιστής και στη νέα εποχή ενέργειας η HelleniQ Energy

H HELLENiQ ENERGY προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματος «Vision 2025» για τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας

Με ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό, ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και μια νέα εταιρική ταυτότητα που υποδηλώνει τη μετάβαση στο μέλλον της ενέργειας, ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY βαδίζει με σιγουριά προς μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Ομιλος απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής με την ταχεία υλοποίηση του σχεδίου «Vision 2025», που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ισχυρής θέσης που κατέχει στον κλάδο των πετρελαιοειδών, αλλά και στην ουσιαστική ενδυνάμωση της παρουσίας του στις νέες μορφές ενέργειας, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα, η βελτίωση σε θέματα εταιρικών δομών, οργάνωσης και κατάλληλης εταιρικής διακυβέρνησης δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα και τη διαφάνεια για την εταιρεία.

«Με τη σχεδόν καθολική υποστήριξη στο πρόγραμμα “Vision 2025” από τους μετόχους, τις κεφαλαιαγορές, αλλά ιδιαίτερα τα στελέχη και τους εργαζομένους του Ομίλου, προχωρήσαμε σε αναθεώρηση της στρατηγικής μας με ταχύτατους ρυθμούς», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης. Όπως επισημαίνει, οι αλλαγές αυτές βοηθούν την εταιρεία να πετύχει τους επιχειρηματικούς της στόχους μακροπρόθεσμα, να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό πυλώνα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου

Το επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται σε σχεδόν 4 δισ. ευρώ, με τα μισά να προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων. Ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί προβλέπει τη δραστική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 50% έως το 2030.

Καταλυτικό ρόλο στην επίτευξή του διαδραματίζει η σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ. Ηδη η θυγατρική ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα σε νέα έργα. Μέσα σε 18 μήνες αύξησε 12 φορές την εγκατεστημένη ισχύ φτάνοντας στα 340 MW, δεκαπλασίασε το χαρτοφυλάκιο έργων σε ανάπτυξη (φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση) ξεπερνώντας τα 2 GW, ενώ αναβάθμισε τον στόχο για τουλάχιστον 1 GW έργων σε λειτουργία έως το 2025. Ιδιαίτερα ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα των πρώτων μηνών για το φωτοβολταϊκό πάρκο 204,3 ΜW στην Κοζάνη, καθώς η παραγωγή του έχει φτάσει μέχρι και 1,5 GWh μέσα σε ένα 24ωρο. Δηλαδή το έργο μέσα σε μόλις μία ημέρα παρήγαγε την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται ετησίως για τις ανάγκες τους 400 νοικοκυριά, και μάλιστα με ανταγωνιστικό κόστος καθώς η τιμή αναφοράς του δεν ξεπερνά τα 58 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην περιοχή της Κοζάνης

Ο Ομιλος διερευνά ευκαιρίες για ανάπτυξη έργων και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι από τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA κυμάνθηκαν στα 20 εκατ. ευρώ κατά το α’ εννεάμηνο του 2022, όταν ολόκληρη την περσινή χρονιά δεν ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο Ομιλος επενδύει στην παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων νέας γενιάς, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, στην έρευνα και ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και εφαρμογών και την αναβάθμιση των υποδομών παραγωγής ενέργειας και καυσίμων. Παράλληλα, εφαρμόζει εκτεταμένα προγράμματα μείωσης παραγωγής αποβλήτων, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και υλοποιεί σειρά έργων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η HELLENiQ ENERGY συνεχίζει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, ως στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας. Αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ, το 12% των συνολικών εξαγωγών της χώρας και το 5% των φορολογικών εσόδων του κράτους, ενώ ένας στους 135 εργαζομένους έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τη HELLENiQ ENERGY. Πρόσφατα παρουσίασε ένα από τα καλύτερα τρίμηνα των τελευταίων ετών, με ισχυρό ισολογισμό, συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 381 εκατ. ευρώ και συνολικές πωλήσεις 3,9 εκατομμυρίων μετρικών τόνων. Στα ικανοποιητικά αποτελέσματα της περιόδου συνέβαλαν τα θετικά διεθνή περιθώρια διύλισης, η αποδοτικότητα των διυλιστηρίων του Ομίλου, η ουσιαστική βελτίωση που παρουσίασαν οι δραστηριότητες των θυγατρικών του σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!