Skip to main content

Αποθεματικό ασφαλείας 500.000 μ.τ. πετρελαίου για εναλλακτική ηλεκτροπαραγωγή

Μετά το λιγνίτη, επιστρατεύεται και το ντίζελ, όχι μόνο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και για τον περιορισμό των τιμών, άρα και των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Από Ιανουάριο έως και Μάρτιο του 2023, κατά το διάστημα δηλαδή που εκτιμάται πως θα δοκιμαστεί σοβαρά το ενεργειακό σύστημα της χώρας εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις ροές, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 500.000 κυβικά μέτρα ντίζελ για τις πέντε μονάδες ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο που έχουν δυνατότητα μετατροπής σε ντίζελ.

Το ντίζελ θα είναι ένα από τα κλειδιά σε αυτό το σενάριο και η απαιτούμενη ποσότητα ισούται με το 20% του ντίζελ που καταναλώθηκε πέρυσι σε όλη την Ελλάδα (2,58 εκατ. μετρικοί τόνοι) και σε μια συγκυρία μαζικής στροφής της βιομηχανίας σε χρήση πετρελαίου ντίζελ ως εναλλακτικό καύσιμο για τον φετινό χειμώνα, η διαθεσιμότητά του για τη παραγωγή ηλεκτρισμού δεν είναι αυτονόητη.

Τα δυιλιστήρια, ΕΛΠΕ και Motor Oil, που συμμετείχαν σε χθεσινή σύσκεψη υπό την γ.γ. Ενέργειας Αλ. Σδούκου, εκτιμούν πως είναι σε θέση να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο capacity στις πέντε επίμαχες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής: Δύο της ΔΕΗ σε Λαύριο και Κομοτηνή, δύο της Elpedison σε Θίσβη και Θεσσαλονίκη και ο «μικρός Ηρωνας» στην Βοιωτία.

Το ζητούμενο είναι πως θα γίνει η χερσαία μεταφορά σε Κομοτηνή, Θίσβη και Βοιωτία (Λαύριο και Θεσσαλονίκη έχουν δίπλα λιμάνια) -θα πρέπει να επιστρατευτεί ένας στόλος βυτιοφόρων για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Εκτιμάται ότι για την μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή θα χρειαστούν ενδεχομένως περί τα 30 βυτιοφόρα και για τη μονάδα της Elpedison στην Θίσβη άλλα 20, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς.

Τα θετικά νέα είναι ότι η πληρότητα των δεξαμενών σε ντίζελ για κάποιες από τις μονάδες αυτές, όπως της ΔΕΗ σε Λαύριο, Κομοτηνή, βρίσκεται σε πάνω από 50% -απόθεμα καυσίμου που τους επιτρέπει να δουλέψουν αδιάλειπτα επί 15 ημέρες, δίνοντας περιθώριο χρόνου στα διυλιστήρια να επιταχύνουν τις διαδικασίες τροφοδοσίας. Συνολικά το project «ηλεκτρική ενέργεια με ντίζελ» προβλέπει ότι στο σενάριο διακοπής του ρωσικού αερίου, οι πέντε αυτές μονάδες θα λειτουργούν για 16 ώρες την ημέρα επί 100-120 ημέρες, με μισό φορτίο και το βράδυ θα σβήνουν, καταναλώνοντας καθημερινά 2.000 έως 2.500 κυβικά μέτρα πετρελαίου.

Για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας εναλλακτικού καυσίμου σε περίοδο κρίσης, οι ηλεκτροπαραγωγοί υποχρεούνται να αυξήσουν τα αποθέματα ντίζελ από 5 ημέρες σε 20 ημέρες ή μέχρι την μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα της υφιστάμενης δεξαμενής, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!