Skip to main content
| I |

“Κέρδη για το πετρέλαιο στον απόηχο της απόφασης του OPEC”.

Ήπια ανοδικά αντέδρασε το πετρέλαιο στο άκουσμα της (αναμενόμενης) απόφασης του μελών του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να επεκτείνουν το πάγωμα της παραγωγής έως το τέλος του 2018. 

Κέρδη για το πετρέλαιο στον απόηχο της απόφασης του OPEC

 

Ήπια ανοδικά αντέδρασε το πετρέλαιο στο άκουσμα της (αναμενόμενης) απόφασης του μελών του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να επεκτείνουν το πάγωμα της παραγωγής έως το τέλος του 2018. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI παραδόσεως Ιανουαρίου, σημείωσε κέρδη μικρότερα από 0,2% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 57,40 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές σημείωσαν άλμα της τάξης του 5,1%. 

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο ICE του Λονδίνου, το συμβόλαιο brent παραδόσεως Ιανουαρίου, ενισχύθηκε κατά 46 σεντς ή σε ποσοστό 0,7% στα 63,57 δολ. το βαρέλι, ενώ σημείωσε μηνιαία κέρδη της τάξης του 3,6%. 

Τα κράτη-μέλη του OPEC μαζί με μια σειρά παραγωγών που δεν ανήκουν στον Οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να συνεχίσουν να μειώνουν την παραγωγή τους για επιπλέον εννέα μήνες, παρατείνοντας μια συμφωνία που είχε προγραμματιστεί να λήξει το Μάρτιο του 2018.

“Η απόφαση ήταν εντός των προσδοκιών”, σχολιάζει ο Ric Navy, αντιπρόεδρος του τομέα προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας της RJ O’Brien & Associates LLC. “Η έκπληξη θα ήταν εάν αποφάσιζαν ο,τιδήποτε άλλο”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ, οι μετέχοντες θα επανεξετάσουν τη συμφωνία και τις συνθήκες της αγοράς πετρελαίου τον Ιούνιο. Παράλληλα η νέα συμφωνία θα θέτει άνω όριο στην παραγωγή της Λιβύης και της Νιγηρίας, δύο χώρες που είχαν εξαιρεθεί από τη συμφωνία του περασμένου έτους και συνεισέφεραν στην αβεβαιότητα της αποτελεσματικότητας των περικοπών του καρτέλ φέτος.

Πέρυσι, πετρελαιοπαραγωγά κράτη εντός και εκτός OPEC συμφώνησαν να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου. Έκτοτε, η αγορά πετρελαίου έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης από την παρατεταμένη υπερπροσφορά που είχε βυθίσει τις τιμές του “μαύρου χρυσού”. Την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του πετρελαίου διαπραγματευόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών. 

Οι αναλυτές σχολίαζαν ότι ο OPEC θα χρειαστεί να διατηρήσει σε ισχύ τη συμφωνία προκειμένου να συνεχίσει να πιέζει τα αποθέματα προς το μέσο όρο πενταετίας.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!