| I |

“Στην εμπορία φυσικού αερίου μπαίνει ο όμιλος της Motor Oil”.

Η συνεχιζόμενη ύφεση της αγοράς καυσίμων οδηγεί όλο και περισσότερους παίκτες του κλάδου να αναζητούν ανοίγματα σε νέες δραστηριότητες με στόχο να υποκατασταθούν οι απώλειες.

 

Η συνεχιζόμενη ύφεση της αγοράς καυσίμων οδηγεί όλο και περισσότερους παίκτες του κλάδου να αναζητούν ανοίγματα σε νέες δραστηριότητες με στόχο να υποκατασταθούν οι απώλειες. Μια ενεργειακή αγορά που ήδη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών, είναι η προμήθεια φυσικού αερίου. Το ενδιαφέρον για το αέριο εντείνεται το τελευταίο διάστημα ακόμη περισσότερο, καθώς από τον Ιανουάριο του 2018 η προμήθεια αερίου απελευθερώνεται πλήρως, για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών ακόμη και για τους οικιακούς πελάτες και τους μικρούς επαγγελματίες (μέχρι σήμερα ήταν ανοιχτή μόνο για τις βιομηχανίες και τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς πελάτες). 

Καθώς λοιπόν ο κλάδος του φυσικού αερίου ανοίγει, ήδη αρκετές ενεργειακές εταιρείες έχουν αποκτήσει άδειες προμήθειας και παίρνουν θέση στην υπό διαμόρφωση νέα αγορά ενόψει των νέων δεδομένων αλλά και των ευκαιριών που εκτιμάται ότι θα παρουσιαστούν. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες εξ αυτών ήταν εταιρείες ηλεκτρισμού, οι οποίες βλέπουν στο φυσικό αέριο τη δυνατότητα να προσφέρουν συνδυαστικά ενεργειακά πακέτα ηλεκτρισμού και αερίου για τις ανάγκες των νοικοκυριών. 

Εκτός όμως από τις εταιρείες ηλεκτρισμού, ο κλάδος του αερίου εμφανίζεται ελκυστικός και για άλλους “συγγενείς” κλάδους. Ένας από αυτούς είναι ο κλάδος της εμπορίας πετρελαιοειδών. 

Προ ημερών λοιπόν έγινε γνωστό ότι μπαίνει στην τελική ευθεία η απόκτηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου από τον όμιλο της Motor Oil Hellas και την θυγατρική του Coral Gas. Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ στα τέλη Αυγούστου, με αιτούμενη διάρκεια ισχύος τα 20 χρόνια.  

Να σημειωθεί ότι η Coral Gas δεν είναι η πρώτη εταιρεία με δραστηριότητα στην εμπορία καυσίμων που αποκτά άδεια προμήθειας φυσικού αερίου. Τρεις ακόμη εταιρείες πετρελαιοειδών, οι Revoil, Aegean oil και Elinoil έχουν επίσης αιτηθεί και εξασφαλίσει άδειες προμήθειας φυσικού αερίου. 

Και βέβαια η εξέλιξη αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Το φυσικό αέριο ανταγωνίζεται ευθέως μια από τις βασικές δραστηριότητες των εταιρειών καυσίμων, δηλαδή τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Είναι λογικό λοιπόν, με το άνοιγμα της λιανικής του φυσικού αέριου, οι εταιρείες καυσίμων να εξετάσουν με τη σειρά τους τις δυνατότητες που έχουν να μπουν και εκείνες στη νέα αγορά. 

Να σημειωθεί τέλος ότι στην αγορά του φυσικού αερίου έχουν διατεθεί συνολικά 32 άδειες προμήθειας φυσικού αερίου, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν στη ΔΕΠΑ και τις τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας). Από τους υπόλοιπους αδειούχους, ενεργή δραστηριότητα στην αγορά έχουν και άλλοι προμηθευτές όπως η M&M Gas, η Προμηθέας Gas, η ΗΡΩΝ και η Cedalion, οι οποίες ήδη έχουν εμπορευτεί ποσότητες φυσικού αερίου που διέθεσαν σε βιομηχανικούς κυρίως πελάτες, για τους οποίους η αγορά έχει ήδη ανοίξει.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!