| I |

“UBS: ΕΛ.ΠΕ και Motor Oil ψηλά στις επιδόσεις των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων”.

Διατήρηση των υψηλών περιθωρίων των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων βλέπει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος την περίοδο 2017-2019, παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου το 2018. Rebound περιθωρίων το 2020 λόγω νέου κανονισμού για τα καύσιμα των πλοίων.

 

Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές, μεταξύ ευρωπαϊκών διυλιστηρίων τοποθετεί η UBS τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,97% και τη Motor Oil.

Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος με ανάλυση του περιγράφει τις προοπτικές ενός καλαθιού διυλιστηρίων της περιοχής, το οποίο πέραν των ελληνικών περιλαμβάνει το τουρκικό Tupras, το φιλανδικό Neste, το ιταλικό Saras και το πολωνικό PKN Orlen.

Σύμφωνα με την ανάλυση του βλέπει τα υψηλά περιθώρια διύλισης στην περιοχή να διατηρούνται αλλά και να αυξάνονται τη τριετία 2017-2019. Η UBS υποστηρίζει τη θέση της σημειώνοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη και οι χαμηλές τιμές θα στηρίζουν την αύξηση της αλλά και την άνοδο των περιθωρίων. Μάλιστα την περίοδο 2015-2017 η δυναμικότητα παραγωγής μειώθηκε καθώς πολλά επενδυτικά σχέδια καθυστέρησαν. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τους αναλυτές ότι η ζήτηση σε πετρέλαιο ήταν 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και η παραγωγή 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι χαμηλές τιμές επίσης πετρελαίου σημαίνουν και μικρότερο κόστος για τα διυλιστήρια. Έτσι, το μικτό περιθώριο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων το 2017 ανέβηκε στα 4,7 δολάρια ανά βαρέλι από 3,3 δολάρια το διάστημα 2010-2014.

Η UBS εκτιμά ότι τα περιθώρια διύλισης θα υποχωρήσουν τις χρονιές 2018-2019 καθώς θα αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα των διυλιστηρίων. Εκτιμά άνοδο της τιμής του πετρελαίου το 2018 και άρα και του κόστους διύλισης, ενώ τα νέα διυλιστήρια που θα ξεκινήσουν θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά χάρη στην υψηλότερη αποδοτικότητα και πολυπλοκότητά τους. Τα περιθώρια θα υποχωρήσουν μέχρι το 2019 στα 3,3 δολάρια ανά βαρέλι, και το 2020 θα υπάρξει μία ανάκαμψη στα 3,7 δολάρια λόγω της ισχύος νέων κανονισμών για τα καύσιμα των πλοίων που ευνοούν τα μεσαία αποστάγματα.

Ο κλάδος διύλισης του τελευταίους 12 μήνες αύξησε κατά 43% τα κέρδη του. Αν και κατά τη UBS το μακροοικονομικό περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό εντούτοις τα διυλιστήρια θα συνεχίσουν να έχουν καλές ταμειακές ροές, υποστηρίζοντας υψηλότερα μερίσματα. Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές συστήνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,97% και τη Motor Oil καθώς και το τουρκικό διυλιστήριο Tupras. Οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί στη Neste και τη Saras και αρνητικοί στην πολωνική PKN Orlean.

Για τα ΕΛ.ΠΕ η πρόβλεψη αύξησης των EBITDA το 2017 είναι 13% και για την τουρκική Tupras 15%. Οι προβλέψεις για τον κλάδο της διύλισης είναι αύξηση κατά μέσο όρο 4% φέτος και 2% το 2018.
Για τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,97%, οι εκτιμήσεις των EBITDA για φέτος είναι αύξηση στα 824 εκατ. ευρώ από 730 πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη στα 424 από 329 εκατ. ευρώ.

Για τη Motor Oil, η UBS βλέπει φέτος EBITDA στα 546 εκατ. ευρώ από 545 και καθαρά κέρδη στα 290 από 298 εκατ. ευρώ το 2016.

Χρήστος Κολώναςx.kolonas@euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!