Skip to main content
| I |

“«Καθαρή» η θυγατρική της ΕΚΟ στη Βουλγαρία για την υπόθεση περί καρτέλ στα καύσιμα”.

Χωρίς την επιβολή ποινών ή προστίμων έκλεισε οριστικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας η υπόθεση με τις καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων.

 

Χωρίς την επιβολή ποινών ή προστίμων έκλεισε οριστικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας η υπόθεση με τις καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων.

Η Επιτροπή ερεύνησε τις καταγγελίες για συγκρότηση καρτέλ με στόχο τη διατήρηση των τιμών σε ψηλά επίπεδα από τις θυγατρικές των Shell, Lukoil, OMV, Nis και ΕΚΟ στη Βουλγαρία, καθώς και τη βουλγαρική Petrol.

Πρόκειται για έξι από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διανομής υγρών καυσίμων στη Βουλγαρία, οι οποίες είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει, οι εταιρείες ελέγχονταν για «απαγορευμένες συμφωνίες ή/και εναρμονισμένες πρακτικές για ανταλλαγή πληροφοριών (σχετικών με τις τιμές και τους όγκους πωλήσεων), που οδηγούν σε κοινή τιμολογιακή πολιτική και, συνεπώς, στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Μάλιστα, η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας είχε πραγματοποιήσει και επιτόπιους ελέγχους στα γραφεία τους.

Η υπόθεση αυτή, που μάλιστα έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, είχε θορυβήσει, όπως είναι φυσικό, και τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούσαν από κοντά τις εξελίξεις και ενημέρωναν σχετικά την Αθήνα.

Όπως φαίνεται και από την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής, δεν προέκυψαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες αυτές.

Η απόφαση αυτή είναι οριστική και έρχεται ουσιαστικά να ανατρέψει τα όσα ανέφερε επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής τον Οκτώβριο, με την οποία και προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες.

Τελικά, όμως, κάτι τέτοιο δε συνέβη, με την Επιτροπή να κλείνει την οριστικά την υπόθεση, καλώντας τις εταιρείες να υιοθετήσουν μέτρα για την περαιτέρω παρεμπόδιση της μεταξύ τους ανταλλαγής «ευαίσθητων πληροφοριών», που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε στρέβλωση του ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!