| I |

“Η «Μαμιδάκης» στα χέρια ρωσικής κρατικής εταιρείας μέσα από την αυστριακή εταιρεία Cetracore Energy”.

Η ελληνική εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Την είσοδό της στην εγχώρια αγορά των πετρελαιοειδών στοχεύει η αυστριακή εταιρεία Cetracore Energy GmbH με την εξαγορά της Μαμιδάκης – Jet Oil.
Η ελληνική εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές στο Πρωτοδικείο Πειραιά, μετά τη δυσάρεστες εξελίξεις του περασμένου Ιούλιου, που σημαδεύτηκαν από την αυτοκτονία του Κυριάκου Μαμιδάκη, σε ηλικία 84 ετών, καθώς δεν άντεξε την πτώχευση της εταιρείας Jet Oil.
Το αίτημα της εταιρείας έγινε αποδεκτό από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά και έλαβε προστασία από τους επενδυτές μέχρι τις 24 Μαρτίου 2017.
Πρόκειται για υπόθεση «καρμπόν» με αυτή του ομίλου Μαρινόπουλου και έτσι βρέθηκε στο δικηγορικό γραφείο του Σεραφείμ Σωτηριάδη, το οποίο έχει εμπειρία σε ανάλογες υποθέσεις.
Να σημειωθεί ότι ο νέος επενδυτής είναι πρόθυμος να επενδύσει 110 εκατ ευρώ στην εταιρεία και να τη βάλει σε μία πορεία βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών της, με την προσδοκία να βρει το δικό της δρόμο στην εγχώρια αγορά των πετρελαιοειδών. 
Με αυτό το ποσό, η Cetracore φιλοδοξεί να πάρει τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Mamidoil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και κοστολογούνται από τους πιστωτές στα 110 εκατομμύρια, αλλά και το βάρος του δανεισμού της που ανέρχεται κοντά στα 300 εκατομμύρια. 
Η διάσωση στηρίχθηκε στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα για pre pack συμφωνία πιστωτών (σ.σ. άρθρα 106 β και θ) και θα προβλέπει μερική «διαγραφή» υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής (σ.σ. το 65% του τιμήματος θα εισπράξουν οι τράπεζες, το 25% το Δημόσιο και το 10% οι προμηθευτές) και ρύθμιση του ανεξόφλητου υπολοίπου. 
Το σχέδιο προβλέπει ότι τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από τον ρωσικό όμιλο, μαζί με το ανεξόφλητο μέρος των δανείων και λοιπών υποχρεώσεων και βεβαίως τους εργαζόμενους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ευοδωθεί το ενδιαφέρον θα είναι η δεύτερη προσπάθεια εισόδου εταιρίας με ρωσικό άρωμα στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών. 
Στην εταιρία με έδρα τη Βιέννη, μετέχει με ένα σοβαρό ποσοστό, περίπου 20% η Ρωσική κρατική εταιρία πετρελαίων Rosneft.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!