Skip to main content
| I |

«Αυξήσεις σοκ – στις εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες».

Εως 1.586 ευρώ το μήνα θα φτάσουν να πληρώνουν εισφορές πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι με μπλοκάκια, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις αλλαγές στις συντάξεις, από το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου.

 

Εως 1.586 ευρώ το μήνα θα φτάσουν να πληρώνουν εισφορές πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι με μπλοκάκια, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις αλλαγές στις συντάξεις, από το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου.

Αυξάνονται δραματικά οι εισφορές για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκια. Γιατί το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι εισφορές θα καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία.

Οι δραματικές αλλαγές θα αναγκάσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες να πληρώνουν για εισφορές από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την Ημερησία από από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε το πρώην ΤΕΒΕ –από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους- και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του. Πλέον οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Για να προστατέψει τα έσοδά του Ταμείου, το νομοσχέδιο θέτει κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ. Δηλαδή ακόμη και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες, το όφελος που θα έχουν δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα και αυτό θα προκύψει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 800 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε τι αναφέρει η σχετική διάταξη.
”Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα). Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52 (είναι τα 5860 ευρώ που βγάζουν εισφορές 1582 ευρώ τον μήνα). Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%”.

Η αλλαγή ευνοεί μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζουν καθαρά κέρδη κάτω από 9.600 ευρώ ετησίως. Για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, με υψηλότερα εισοδήματα η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο μόνος «κόφτης» που μπαίνει έχει να κάνει με το 10πλάσιο του βασικού μισθού που εισπράττει ένας 25χρονος δηλαδή στα 586 ευρώ. Δηλαδή, ο επαγγελματίας μπορεί να πληρώσει εισφορές ακόμη και για καθαρά κέρδη 70320 ευρώ τον χρόνο πληρώνοντας στο ασφαλιστικό ταμείο έως και 18984 ευρώ στη στιγμή που με το ισχύον καθεστώς, οι εισφορές δεν ξεπερνούν τα 8508 ευρώ.

Πρωτοφανείς θα είναι οι αυξήσεις και για τους αγρότες, που σήμερα πληρώνουν από 62,76 έως 136,26 ευρώ τον μήνα και με το νέο νόμο οι ελάχιστες εισφορές θα είναι 126 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα 1586 ευρώ μηνιαίως.

Πηγή Ημερησία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!