Skip to main content
| I |

«Αναζητούνται ανεξάρτητα πρατήρια καυσίμων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στην αγορά των καυσίμων τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς και της δημιουργίας ανεξάρτητων πρατηρίων, που θα μπορούν να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές. 

 

lakkotripis1

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στην αγορά των καυσίμων τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς και της δημιουργίας ανεξάρτητων πρατηρίων, που θα μπορούν να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργός σημείωσε ότι το Υπουργείο Ενέργειας κινείται στους άξονες της ενίσχυσης της διαφάνειας, μέσω της ηλεκτρονικής ενημέρωσης των καταναλωτών για τις τιμές καυσίμων, του αποτελεσματικού ελέγχου, με την πρόσληψη εξειδικευμένων σύμβουλων που εντός 4 εβδομάδων θα καταθέσουν το προσχέδιο συμπερασμάτων, καθώς και της ανταγωνιστικότητας, μέσω της προσπάθειας διάσπασης της σύνδεσης χονδρικής και λιανικής πώλησης. Παράλληλα μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που μελετώνται είναι να μπουν κριτήρια για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου για τον γενικότερο σχεδιασμό όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο και την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού ο Υπουργός ανέφερε ότι αρχίζει διαβούλευση σε πρώτη φάση με τους πρατηριούχους και με τους συνδέσμους καταναλωτών, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού μπορεί να γίνει εφικτή είτε με τη διαφοροποίηση της χωροθετικής πολιτικής, που θα επιτρέπει το άνοιγμα περισσότερων πρατηρίων καυσίμων, είτε με την αναμονή για λήξη των συμβολαίων 30 πρατηρίων με εταιρείες πετρελαιοειδών, ούτως ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση στην αγορά. «Σχεδόν 85% των πρατηρίων ελέγχονται από 3 εισαγωγείς», είπε σχετικά, υποδεικνύοντας ότι βάσει της υφιστάμενης χωροθετικής πολιτικής δεν καθίσταται εφικτή η λειτουργία νέων πρατηρίων.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας, ο Υπουργός τόνισε ότι προχωρά το θέμα της λήψης από τους καταναλωτές ηλεκτρονικών πληροφοριών από τα πρατήρια καυσίμων είτε διαδικτυακά είτε με ειδικό application στα κινητά τηλέφωνα, επισημαίνοντας ότι εντός Ιουλίου θα είναι διαθέσιμη η διαδικτυακή πλατφόρμα, καθώς και η εφαρμογή, μιας και, όπως είπε, αναμένεται η σχετική συμμόρφωση από τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Οσον αφορά στην έκδοση εβδομαδιαίου δελτίου για την επισκόπηση τιμών των καυσίμων, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέροντας ότι η υπηρεσία τέθηκε σε εφαρμογή τον τελευταίο 1,5 μήνα και διατίθεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, διευκρίνισε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται στοιχεία όχι μόνο από 25 αλλά από πολύ περισσότερα πρατήρια, σημειώνοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κύπρος θεωρείται πιο ακριβή πριν από την επιβολή των φόρων στα καύσιμα, ενώ μετά τη φορολογία θεωρείται αρκετά φτηνή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σημειώθηκε ότι θα πρέπει ουσιαστικά το αρμόδιο Υπουργείο να ασκήσει ρόλο ελεγκτή για τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι το γεγονός ότι το 85% των πρατηρίων καύσιμων είναι συνδεδεμένα με τις εταιρείες οπού εισάγουν καύσιμα, δεν επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία του ανταγωνισμού, λόγω ύπαρξης κάθετων και ενδεχομένως οριζόντιων συμφωνιών. Οσον αφορά στις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή, αναφέρθηκε ότι εχει προσληφθεί ειδικός σύμβουλος που θα αναλύσει τα θέματα διαφάνειας και θα βοηθήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην εφαρμογή τους, καθώς αναγνωρίστηκαν αδυναμίες ελέγχου του κοστολογίου των καυσίμων. Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες που μελετά η Κυβέρνηση, ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου σημείωσε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ο μηχανισμός μη σύνδεσης της χονδρικής και λιανικής πώλησης, ενώ υπάρχει έτοιμο προσχέδιο για ανεξαρτητοποίηση πρατηρίων. 

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!