“Η επιδίωξη της Τουρκίας για αμφισβητούμενα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει επιπτώσεις «πολύ πέρα από» την περιοχή”.
Μια εντεινόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τα δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα έδειξε εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με έναν περιφερειακό εμπειρογνώμονα να περιγράφει την κατάσταση ως την «πιο επικίνδυνη» εδώ και χρόνια.
Η Τουρκία και η Ελλάδα, και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε αντιπαράθεση για ανταγωνιστικούς ισχυρισμούς για ενεργειακά αποθέματα στα αμφισβητούμενα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι χώρες και τα εδάφη αυτής της περιοχής περιλαμβάνουν Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτο και Λιβύη.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία έστειλε το πλοίο έρευνας Oruc Reis, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, για να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα σε έδαφος τόσο της Άγκυρας όσο και της Αθήνας. Το πλοίο πρόκειται να συνεχίσει την αναζήτησή του για δυνητικά προσοδοφόρα αποθέματα ενέργειας έως τις 23 Αυγούστου.
Έκτοτε, η Ελλάδα μέλος της ΕΕ πιέζει την Τουρκία να σταματήσει την «παράνομη» δραστηριότητα, με την αντιπαράθεση να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και μια μικρή σύγκρουση μεταξύ δύο φρεγάτων στις αρχές του μήνα. Η Γαλλία παρενέβη επίσης για να επικρίνει τις «ανησυχητικές» προκλήσεις της Τουρκίας.
Ωστόσο, η Άγκυρα δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει από την υπεράσπιση των «δικαιωμάτων της» και έκτοτε ανακοίνωσε ότι ένα ξεχωριστό τρυπάνι θα αναζητήσει φυσικό αέριο στα ύδατα υπεράκτιας Κύπρου τις επόμενες εβδομάδες.
«Ανεξάρτητα από αυτό, η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τόσο τα δικαιώματα της όσο και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ο Χάμι Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Καμία συμμαχία κακίας δεν θα καταφέρει να το αποτρέψει. Όσοι πιστεύουν διαφορετικά δεν έχουν πάρει τα μαθήματά τους από την ιστορία. “
Η δήλωση του Aksoy ξεχώρισε επίσης την Αρμενία για τις «εμφανείς» παρατηρήσεις της σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγο μετά την επιβεβαίωση της χώρας από την «άνευ όρων υποστήριξη» για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σε απάντηση στην ανακοίνωση της Τουρκίας για αύξηση της αναζήτησης φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι «δυστυχώς τροφοδοτεί περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια» στην περιοχή. Το μπλοκ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των δραστηριοτήτων της Τουρκίας σε αμφισβητούμενα ύδατα και παρότρυνε την Άγκυρα να ξεκινήσει ευρεία διάλογο.
Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα ώθησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell να προειδοποιήσει ότι η «σοβαρή επιδείνωση» των σχέσεων με την Τουρκία επηρέασε ολόκληρο το μπλοκ «πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο».
«Όλες οι πλευρές γνωρίζουν τους κινδύνους»
Ο Ian Lesser, αντιπρόεδρος του γερμανικού ταμείου Marshall Fund στις Βρυξέλλες, είπε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ότι ο «φθίνων συντηρητισμός» της Τουρκίας όσον αφορά τη χρήση βίας προκάλεσε μια πιο αποφασιστική περιφερειακή πολιτική τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, ο Lesser είπε ότι η «παράνοια» ώθησε το πολιτικό κατεστημένο της χώρας να δει τη συμπεριφορά ακόμη και των παραδοσιακών συμμάχων «με αίσθηση ανασφάλειας».
«Τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά», συνέχισε, αντανακλώντας τον κίνδυνο κλιμακωτής διαφοράς μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας. «Όλες οι πλευρές γνωρίζουν τους κινδύνους, αλλά είναι σαφές, θα έλεγα, η πιο επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια».
Οι αναλυτές είπαν στο CNBC ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την περιφερειακή ανάπτυξη των συμμαχιών ασφάλειας και ενέργειας γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο είχε αφήσει την Άγκυρα να αισθάνεται «όλο και πιο έντονη».
Τον Ιανουάριο του 2019, επτά υπουργοί ενέργειας υπέγραψαν συμφωνία για τη σύσταση του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Μεσογείου. Αποτελείται από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ιταλία και τα παλαιστινιακά εδάφη. Η Τουρκία ήταν αξιοσημείωτη απουσία από την ομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες λόγω αυτού που είχε περιγραφεί τότε ως «επιθετική» εκστρατεία γεώτρησης φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η Τουρκία «δεν θα αποφύγει» από τις σιγοβράζουσες εντάσεις
Η αμερικανική γεωλογική έρευνα υπολόγισε το 2010 ότι κατά μέσο όρο 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου και κατά μέσο όρο 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμου αερίου θα μπορούσαν να βρεθούν στην επαρχία Λεβάντας της Ανατολικής Μεσογείου. Το Levant Basin βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα κυπριακά και ισραηλινά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία δεν θα αποφύγει να διπλασιάσει τη στρατηγική της για την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η Emre Peker, διευθύντρια για την Ευρώπη στην πολιτική συμβουλευτική ομάδα Eurasia Group, στο CNBC.
«Η Τουρκία είναι πρόθυμη να κλιμακωθεί επειδή μπορεί να το πράξει με την Κύπρο και μπορεί να το πράξει με την Ελλάδα. Προς το παρόν, μπορεί επίσης να το πράξει με τη Γαλλία, επειδή γνωρίζει ότι η Γαλλία δεν έχει θεσμική υποστήριξη από την ΕΕ ή το Βερολίνο για να πάρει μια πιο χαοτική στάση », υποστήριξε ο Peker.
«Οι λόγοι γι ‘αυτούς είναι διττοί: Προφανώς η ΕΕ βρίσκεται στη σκληρή πορεία της αντιμετώπισης της κρίσης Covid και στις αρχές του έτους, είδαμε έναν επανεμφανιζόμενο κίνδυνο μεταναστευτικής κρίσης με τον (Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν που απειλεί να απελευθερώσει 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη. “
Ο Peker είπε ότι η ΕΕ είχε ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα σχόλια του Ερντογάν εκείνη την εποχή, αλλά ήταν κάτι περισσότερο από μια «βραχυπρόθεσμη λύση».
Πηγή: CNBC