Skip to main content
| I |

“Το μεγαλύτερο εργοστάσιο υδρογόνου φτιάχνει η Shell στην Ολλανδία”.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΔΡΟΓΟΝΟ - SHELL

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας ενδέχεται να έχει αλλάξει το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, καθώς ανακοινώθηκε χθες η ανέγερση του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου στην Ολλανδία. Το εργοστάσιο των Royal Dutch Shell και της ολλανδικής εταιρείας φυσικού αερίου Gasunie  προβλέπεται πως μέχρι το 2040 θα παράγει 800.000 τόνους υδρογόνου ετησίως, μειώνοντας κατά 7 μεγατόνους ανά έτος τις εκπομπές των αέριων ρύπων της Ολλανδίας.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες προέβαλαν τα εξής πλεονεκτήματα: η ενέργεια όχι μόνον θα παράγεται με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο, δηλαδή με τη συλλογή αιολικής ενέργειας, αλλά επίσης θα μπορεί να αποθηκεύεται. Ενας ηλεκτρολύτης θα επεξεργάζεται αμέσως την αιολική ενέργεια μετατρέποντάς την σε υδρογόνο. Στη συνέχεια θα αποθηκεύεται και θα διοχετεύεται στην Ολλανδία μέσω των υποδομών της Gasuine. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ, η μέθοδος της ηλεκτρόλυσης μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, ενώ το υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρωταρχικός στόχος του εργοστασίου είναι η τροφοδότηση επιχειρήσεων, αλλά δεν αποκλείεται πως στη συνέχεια θα παρέχει ενέργεια και σε σπίτια. Η ενέργεια που θα παράγει θα είναι αρκετή για την ηλεκτροδότηση περίπου 12,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών στη χώρα. Επίσης, αντιστοιχεί με την ποσότητα υδρογόνου που παράγεται και χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ολλανδία, αλλά απορρέει από φυσικό αέριο.

«Φιλοδοξούμε από κοινού να φέρουμε την Ολλανδία στο προσκήνιο της αγοράς υδρογόνου παγκοσμίως», όπως δήλωσε χθες η Μάρχαν βαν Λουν, επικεφαλής της Shell στην Ολλανδία. Παρά τη μικρή της έκταση, η χώρα βρίσκεται πέμπτη στην κατάταξη της Ευρώπης για την εκπομπή αέριων ρύπων κατά κεφαλήν και μόλις 7% της συνολικής ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ. Μέσω του νέου εργοστασίου, η Ολλανδία θα φτάσει λίγο πιο κοντά στον στόχο της για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 49% από το 1990 μέχρι το 2030. Ωστόσο, το νέο εργοστάσιο δεν πρόκειται να τροφοδοτήσει μόνο την Ολλανδία, αλλά και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Για την πραγματοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, οι Shell και Gasunie αναζητούν συνεργάτες από τον κλάδο της ενέργειας. «Θα πρέπει να πρωτοπορήσουμε, ώστε να συγκεντρώσουμε όλη την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες», όπως ανέφερε χθες η Βαν Λουν. Στα πρώτα στάδια του εγχειρήματος ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον εθνικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, καθώς το κόστος εκτιμάται πως θα φτάσει σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. «Εάν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τις κλιματικές μας φιλοδοξίες, πρέπει να έχουμε εγκαίρως υποδομές μεγάλης κλίμακας», όπως τόνισε χθες ο Χαν Φένεμα, διευθύνων σύμβουλος της Gasuine.

Εκτός από τη χρηματοδότηση για την κάλυψη της ανέγερσης, οι δύο ενεργειακές οφείλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κόστους παραγωγής. Οσο το φυσικό αέριο παραμένει φθηνότερο στην ευρωπαϊκή αγορά, η παραγωγή υδρογόνου με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης θα είναι ακριβή. «Η παραγωγή υδρογόνου είναι σήμερα ακόμη ακριβότερη σε σχέση με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες, με τις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε τώρα στη φάση μείωσης του κόστους», όπως σχολίασε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Κρίστοφ Γιούγκελ της γερμανικής υπηρεσίας ενέργειας Dena.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!