Skip to main content
| I |

“Ο κοροναϊός “χτύπησε” και το αργό, πτώση άνω του 15% για τον Ιανουάριο”.

Αποτέλεσμα εικόνας για crude oil"

Καθοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο την Παρασκευή, σημειώνοντας μεγάλες μηνιαίες και εβδομαδιαίες απώλειες καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και ζήτηση για το αργό από την εξάπλωση του κοροναϊού, ο οποίος σημειώνεται πως έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα σε τουλάχιστον 26 χώρες.

”Η αίσθηση ανησυχίας και αβεβαιότητας σχετικά με τη διεύρυνση της κρίσης και τις συνέπειες στην παγκόσμια ανάπτυξη (από τον κοροναϊό) μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις στο πετρέλαιο”, δήλωσε ο Lukman Otunuga, ανώτερος αναλυτής της FXTM. ”Δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως, η επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου από τη χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τις αγορές”.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν πεθάνει τουλάχιστον 213 άνθρωποι διεθνώς από τον κοροναϊό ενώ έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 9.700 κρούσματα διεθνώς, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού τύπου WTI παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε 58 σεντς ή 1,1% στα 51,56 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, σημείωσε εβδομαδιαία πτώση κατά 4,9% και μηνιαία κατά 15,6%, στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του συμβολαίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 16,3% του Μαΐου. 

Παράλληλα, το συμβόλαιο Μαρτίου για το αργό τύπου Brent έχασε 13 σεντς ή 0,2% στα 58,16 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe, κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του συμβολαίου, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση κατά 4,2% και μηνιαία κατά σχεδόν 12%. Το Brent Απριλίου έχασε 71 σεντς ή 1,2% στα 56,62 δολ. το βαρέλι.

Το πετρέλαιο βρήκε νωρίτερα στήριξη στις αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε συζητήσεις με κράτη-μέλη και μη του OPEC ώστε να επισπεύσουν την επόμενη συνάντηση τους για την διαμόρφωση της πολιτικής τους, από τον Μάρτιο για τις αρχές Φεβρουαρίου. 

Μερικοί αναλυτές ωστόσο θεωρούν ότι η μεταφορά της συνάντησης δεν θα ήταν θετικό να μεταφερθεί νωρίτερα. “Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευτεί από την αγορά ως αντίδραση πανικού και συνεπώς να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank.

”Επιπλέον, δεν είναι προς το παρόν δυνατή η πρόβλεψη του βαθμού στον οποίο ο κοροναϊός θα επιβραδύνει τελικά τη ζήτηση”, δήλωσε ο ίδιος. 

Προηγουμένως μέσα στην εβδομάδα, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο OPEC θέλει να επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο, με την πιθανότητα ακόμη βαθύτερων περικοπών να βρίσκεται στο τραπέζι εάν η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα επηρεαστεί σημαντικά από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ανέφεραν πηγές του OPEC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!