Skip to main content
| Notaka

“Η υποδομή φόρτισης λεωφορείων και ανεφοδιασμού δεν επαρκεί, προειδοποιούν την αυτοκινητοβιομηχανία και τον τομέα των δημόσιων μεταφορών”.

 

Βρυξέλλες, 28 Ιουνίου 2019 – Η αυτοκινητοβιομηχανία και ο τομέας των δημόσιων μεταφορών καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις επενδύσεις σε πολύ αναγκαίες υποδομές για τη χρέωση και τον ανεφοδιασμό των εναλλακτικών λεωφορείων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και η Διεθνής Ένωση Δημόσιων Μεταφορών (UITP) εξέδωσαν αυτή την κοινή πρόσκληση μετά την πρόσφατη έγκριση της οδηγίας για τα καθαρά οχήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οδηγία για τα καθαρά οχήματα θέτει δεσμευτικούς στόχους για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών σε καθένα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ για το 2025 και το 2030. Εντούτοις, χωρίς την απαραίτητη υποδομή για συγκεκριμένα λεωφορεία, οι στόχοι αυτοί απλώς δεν μπορούν να επιτευχθούν , προσέξτε ACEA και UITP.

Η οδηγία για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων (DAFI) – που εγκρίθηκε το 2014 – θέτει σαφείς αλλά μη δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για την εκκίνηση των σημείων χρέωσης και των σταθμών ανεφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Δυστυχώς, η DAFI ήταν μια χαμένη ευκαιρία να προετοιμαστεί ο τομέας των δημόσιων μεταφορών για τη μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα, καθώς απέβαλε ανεπαρκώς στα λεωφορεία.

Συνεπώς, η ACEA και η UITP παροτρύνουν τα κράτη μέλη να αυξήσουν τα μέτρα στήριξης για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων για τα λεωφορεία και να προωθήσουν την αναθεώρηση του DAFI.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί μείζονα πρόκληση, η οποία απαιτεί επίσης πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τον τομέα των μεταφορών. Οι κατασκευαστές λεωφορείων της ΕΕ δεσμεύονται πλήρως να διαδραματίσουν το ρόλο τους “, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ACEA, Erik Jonnaert. “Ωστόσο, η έλλειψη υποδομής φόρτισης και ανεφοδιασμού αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών λεωφορείων στην αγορά. Οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβουν επείγουσα δράση για να επιλύσουν αυτό το θέμα. “

“Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να ενημερώσουν τα εθνικά σχέδια εφαρμογής τους από την οδηγία για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων (DAFI) και να δεσμεύσουν τις πόλεις τους και τις επιχειρήσεις δημόσιων μεταφορών ώστε να μπορεί να προγραμματιστεί η απαραίτητη υποδομή για συστήματα λεωφορείων χαμηλών εκπομπών” δήλωσε ο Thomas Avanzata, UITP Ανώτερος Διευθυντής Τμήμα Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ