Skip to main content

Απαντήσεις για την εφαρμογή των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ στα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων

Σε ερώτημα που έστειλε στο υπουργείο Ανάπτυξης η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από ερώτημα της Ενωσης Βενζινοπολών Θεσσαλονίκης, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, για τη μη τήρηση καθημερινά δελτίου διαδρομής, από τα βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων (σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 97 της ΥΑ 91354/17 – ΦΕΚ 2983Β), το υπουργείο Ανάπτυξης παραθέτει τα δύο άρθρα (97 και 104), επισημαίνοντας ότι «σε εφαρμογή των διατάξεων του Κεφ. Δ του π.δ. 5/2022 (Α’ 15) δεν εξουσιοδοτείται σε επίπεδο αρμοδιοτήτων ερμηνείας διατάξεων πρωτοyενούc και δευτερογενούς νομοθεσίας και σε χορήγηση εισηγητικών απαντητικών εγγράφων σε αιτήματα υπό μορφή γνωμοδοτήσεων», επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν το χρηματικά πρόστιμα είχαν το δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου στα αρμόδια όργανα από το οποίο αυτοδίκαια παραιτήθηκαν καταβάλλοντος το ήμισυ του επιβληθέντος χρηματικού προστίμου» – δείχνει όμως ότι το άρθρο 97 αφορά τα Δ.Χ. βυτία.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνει ότι σε ισχύ βρίσκονται μεταξύ άλλων το άρθρο 97 «Τήρηση δελτίου διαδρομής από βυτιοφόρα υγρών καυσίμων» και το άρθρο 104 «Συνοδευτικά παραστατικά Διακίνησης πετρελαίου για Θέρμανση» της υα 91354/24.08.2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας προϊόντων και παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.π.π.Υ.)»-(ΦΕΚ 2983/Β’/30.08.2017) που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 4 «Ρυθμίσεις για τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών» του ν.4177/2013«Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» – (ΦΕΚ 173/α’ /08.08.2013)».

Σύμφωνα με το άρθρο 97 της 91354/24.08.2017:
«1. Τα βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων υποχρεούνται να τηρούν καθημερινά δελτίο διαδρομής που υπογράφεται από τον κύριο του προϊόντος και τον οδηγό του βυτιοφόρου πριν από την αναχώρησή του από το σημείο φόρτωσης. Στο δελτίο διαδρομής αναγράφονται λεπτομερώς τα ονοματεπώνυμα ή οι επωνυμίες των πελατών για τους οποίους προορίζονται τα καύσιμα κατά σειρά προτεραιότητας, με τις ακριβείς διευθύνσεις τους, το είδος του καυσίμου και τις ποσότητες που πρόκειται να παραδοθούν. αλλαγή σειράς προτεραιότητας επιτρέπεται μόνο για λόγους ανωτέρας βίας και εφόσον αυτό αιτιολογείται εγγράφως στο δελτίο διαδρομής.

  1. Μετά από κάθε παράδοση, αναγράφεται στο δελτίο διαδρομής η ώρα αναχώρησης του βυτιοφόρου και η ποσότητα που παραδόθηκε. Τα στοιχεία αυτό υπογράφονται από τον πελάτη.
  2. Τα στοιχεία του δελτίου διαδρομής πρέπει να αντιστοιχούν με εκείνα που αναγράφονται στα τηρούμενο οπό τον οδηγό του βυτιοφόρου νόμιμο παραστατικά στοιχείο. Το βυτιοφόρο Δ.Χ. δεν υποχρεούνται να συμπληρώνουν στο δελτίο διαδρομής το στοιχείο που εμφαίνονται στη φορτωτική.
    απαγορεύεται η παράδοση σε πελάτη φορτίου που δεν αναγράφεται στο δελτίο διαδρομής ή στην φορτωτική.
  3. Παράδοση φορτίου από τον οδηγό του βυτιοφόρου σε πελάτη που δεν αναγράφεται εξ αρχής στο δελτίο διαδρομής, επιτρέπεται μόνον εφόσον ο πελάτης ανήκει στο δίκτυο διακίνησης της ίδιος της εταιρείας στην οποίο ανήκει το καύσιμο και φέρει το εμπορικό της σήμα, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχει περίπτωση δηλουμένης αιτιολογημένης αδυναμίας παραλαβής από τον αρχικό παραλήπτη και εφόσον πρόκειται για σφραγισμένο και μόνον διαμερίσματα, άλλως θα πρέπει το φορτίο να επιστρέφεται στο αρχικό σημείο φόρτωσης.
  4. Τα σχετικά στοιχείο του νέου παραλήπτη συμπληρώνονται οπό τον οδηγό του βυτιοφόρου στο δελτίο διαδρομής, με έγγραφη αιτιολόγηση του λόγου που επέβαλε την αλλαγή, τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων της κείμενης νομοθεσίας του Υπ. Οικονομικών όπως ισχύει.
  5. Στους παραβάτες του παρόντος άρθρου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ (1.000 ευρώ) ανά παράβαση»

Σύμφωνα με το άρθρο 104 της 91354/24.08.2017:
«1. Κάθε ποσότητα πετρελαίου για θέρμανση που διακινείται από φυσικά η νομικά πρόσωπα (διακινητές) για εμπορία, με οποιοδήποτε τρόπο, συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα προβλεπόμενα φορολογικά/ τελωνειακά παραστατικά στοιχεία.

  1. Ως διακινητής νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου είναι αναγεγραμμένα επί των φορολογικών παραστατικών διακίνησης.
  2. Στην περίπτωση που, για τη διακίνηση του πετρελαίου γιο θέρμανση, δεν έχει εκδοθεί
    Συγκεντρωτικό Δελτίο αποστολής, τότε εκδίδεται, από το διακινητή, υποχρεωτικά κατά την έναρξη του δρομολογίου, «Δελτίο Διακίνησης πετρελαίου για Θέρμανση» στο οποίο αναγράφονται:
    Α. Τα στοιχεία του διακινητή (επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ)
    Β. Η ημερομηνία και η ώρα έναρξης του δρομολογίου
    Γ. Ο αριθμός κυκλοφορίας του βυτιοφόρου
    Δ. Το όνομα του οδηγού
    Ε. Η συνολική φοpτωθείσα ποσότητα
    ΣΤ. Ο αύξων αριθμός της αυτόματο εκδιδόμενης απόδειξης εσόδου οπό το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, η οποία παραμένει στον πωλητή και επισυνάπτεται στο στέλεχος του αντίστοιχου Δελτίου Διακίνησης πετρελαίου για Θέρμανση.
    Ζ. Οι αριθμοί καθεμίας οπό τις εκδοθείσες «αποδείξεις λιανικής / Δελτίο Αποστολής» ή
    «Τιμολόγια / Δελτία Αποστολής», που αφορούν τις παραγγελίες που διακινούνται στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.
    Το άθροισμα των ποσοτήτων που αναγράφονται στις εκδοθείσες αποδείξεις λιανικής / Δελτία Αποστολής» ή στα «Τιμολόγια / Δελτία Αποστολής» πρέπει να ισούται με τη φοpτωθείσα, στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, ποσότητα πετρελαίου για Θέρμανση.
  3. Τα στοιχεία της παραγράφου 3 συμπληρώνονται κατά την έναρξη του δρομολογίου. Την πρωτότυπη σελίδα του Δελτίου Διακίνησης πετρελαίου για Θέρμανση έχει μαζί του ο οδηγός και συνοδεύει τη διακίνηση των συγκεκριμένων παραγγελιών που αναγράφονται σ’ αυτό, ενώ το στέλεχος παραμένει στο χώρο έκδοσης των τιμολογίων, με ευθύνη του διακινητή.
  4. Μετά το τέλος κάθε διανομής, ο οδηγός παραδίδει το Δελτίο Διακίνησης πετρελαίου για Θέρμανση, στο διακινητή, ο οποίος το διατηρεί για δύο έτη.
  5. Στην περίπτωση που, για τη διακίνηση του πετρελαίου για Θέρμανση, έχει εκδοθεί Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής, τότε δεν απαιτείται η έκδοση Δελτίου Διακίνησης πετρελαίου για Θέρμανση. Σύμφωνα με την παρ. IV.7 της πΟΛ. 1161/26-6-2013 (ΑΔΑ ΒΛ46Η-Ε9Ρ), στο Συγκεντρωτικό Δελτίο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά και ο αύξων αριθμός της αυτόματα εκδιδόμενης απόδειξης εσόδου από το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, η οποία παραμένει στον πωλητή και επισυνάπτεται στο στέλεχος του αντίστοιχου Συγκεντρωτικού Δελτίου αποστολής.
  6. Το Δελτίο Διακίνησης πετρελαίου για Θέρμανση είναι τουλάχιστον διπλότυπο και αριθμημένο με συνεχή αρίθμηση, ανά διετία και δεν απαιτείται θεώρησή του.
  7. Η ποσότητα του πετρελαίου για θέρμανση, που υπάρχει κάθε φορά στις δεξαμενές των βυτιοφόρων αυτοκινήτων μεταφοράς και διανομής, πρέπει να είναι ίση με την ποσότητα που είχε φορτωθεί και αναγράφεται στο Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής ή που προκύπτει από το Δελτίο Διακίνησης Πετρελαίου για Θέρμανση, μειωμένη κατά τις ποσότητες που παραδόθηκαν μέχρι τη στιγμή του ελέγχου. Τα παραπάνω αποδεικνύονται από τα παραστατικά στοιχεία που πρέπει να συνοδεύουν το πετρέλαιο για θέρμανση κατά τη διακίνησή του.
  8. Όταν δεν έχει εκδοθεί «Δελτίο Διακίνησης Πετρελαίου για Θέρμανση» ενώ προβλέπεται, ή όταν το Δελτίο αυτό είναι μη συμπληρωμένο ως προς όλα τα απαιτούμενα στοιχεία της παρ. 3, ι αλλοιωμένο, ή διορθωμένο ή παραποιημένο, επιβάλλεται στο διακινητή διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ), το δε βυτίο επιστρέφει συνοδευόμενο στο χώρο φόρτωσης προκειμένου να επαναληφθεί η διακίνησή του πετρελαίου θέρμανσης με τα νόμιμα παραστατικά.
  9. Όταν στο Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής δεν αναγράφεται ο αύξων αριθμός της αυτόματα εκδιδόμενης απόδειξης εσόδου από το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών επιβάλλεται στο διακινητή διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000€).
  10. Όταν διαπιστώνεται διαφορά (έλλειμμα ή περίσσευμα) μεταξύ της μετρούμενης κατά τον έλεγχο ποσότητας και της αρχικά φορτωθείσας ποσότητας ελαττωμένης κατά την, μέχρι τη στιγμή του ελέγχου, τυχόν παραδοθείσα ποσότητα, επιβάλλεται στο διακινητή πρόστιμο δεκαπλάσιο της αξίας της ποσότητας του πετρελαίου για θέρμανση που δεν δικαιολογείται από τα παραστατικά. Για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η τιμή πώλησης ανά λίτρο συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, όπως προκύπτει από τα σχετικά παραστατικά διακίνησης τηc ίδιας μέρας. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί η τιμή πώλησης ανά λίτρο την ημέρα διαπίστωσης της παράβασης λαμβάνεται υπόψη η τιμή πώλησης ανά λίτρο, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ Φ.Π.Α., της τελευταίας πώλησης. Για τον υπολογισμό της ποσότητας, επί της οποίας θα επιβληθεί το πρόστιμο, λαμβάνεται υπ’ όψη ανοχή 0,5% επί της αρχικά φορτωθείσας ποσότητας.»

Το ιστορικό της υπόθεσης

  1. Με το με αριθμ. πρωτ. ΕΜΠ 434/ΤΜΗΜΑ Θ.Ο.Ε./Υ. 235/01-04-2025 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ., Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Αττικής, Τμήμα Θ.Ο.Ε., διαβιβάστηκε στην υπηρεσία μας η με αριθμό Υ.Σ.Δ.Ε. 75/2025 Έκθεση Ελέγχου – Πορισματική Αναφορά της Αριθμ. 235/2025 Υπόθεσης η οποία συντάχθηκε, μετά από τον έλεγχο διακίνησης πετρελαιοειδών που πραγματοποίησε στις 09-03-2025 η ανωτέρω αρχή, στο με αριθμό κυκλοφορίας ΚΜΡ 2112 Φ.Ι.Χ. βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς υγρών καυσίμων, ιδιοκτησίας , σύμφωνα με τη σχετική άδεια κυκλοφορίας. Κατά τον έλεγχο στο εν λόγω βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς υγρών καυσίμων, ζητήθηκε και δεν επιδείχθηκε το προβλεπόμενο δελτίο διαδρομών, όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 97 της Απόφασης αριθ. 91354/2017 (ΦΕΚ 2983Β/30-08-2017) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)».
  2. Με το με αρ. πρωτ. 108220/14-04-2025 έγγραφό μας, κλήθηκε ο κ. σε ακρόαση, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999, για την ανωτέρω αναφερόμενη παράβαση.
  3. Με το με αρ. πρωτ. 112192/16-04-2025 υπόμνημά του ο κ. ***** *****, ενημέρωσε την υπηρεσία μας πως δεν κρατάει βιβλίο δρομολογίων, διότι κινείται μόνον εντός του δήμου της έδρας των πρατηρίων.
  4. Με τη με αριθμ. πρωτ. 114876/22-04-2025 Απόφαση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Μεσσηνίας, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ποσού χιλίων ευρώ (1.000 €), στην επιχείρηση «******** – ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ » που βρίσκεται στην Ε.Ο. Φιλιατρών – Αγίας Κυριακής, επειδή κατά τη διάρκεια ελέγχου διακίνησης στο με αριθμό κυκλοφορίας ****** ******* Φ.Ι.Χ. βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς υγρών καυσίμων, ιδιοκτησίας του ** του , σύμφωνα με τη σχετική άδεια κυκλοφορίας, που διενεργήθηκε στις 09-03-2025 από κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ., Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Αττικής, Τμήμα Θ.Ο.Ε., ζητήθηκε και δεν επιδείχθηκε το προβλεπόμενο δελτίο διαδρομών, το οποίο υποχρεούτο να τηρεί καθημερινά, κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 97 της Απόφασης αριθ. 91354/2017 (Β΄2983 ) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)».
  5. Με το με αρ. πρωτ. 124893/02-05-2025 έγγραφό μας, ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ επί των ενεργειών μας ως προς την υπόθεση αυτή.
  6. Στη συνέχεια, ο κ. προσκόμισε στην υπηρεσία μας, το με Α/Α 1002/19-05-2025 Διπλότυπο Είσπραξης Τύπου-Α της Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας, βάσει του οποίου κατέβαλλε οίκοθεν το ποσό των πεντακοσίων (500,00) ευρώ, δηλαδή το ήμισυ του επιβληθέντος προστίμου, το οποίο συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.
  7. Κατόπιν αυτών, ο κ. ***** ***** του ***** στις 26-05-2025 διαβίβασε στην υπηρεσία μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το ανωτέρω (α) σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς την Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, με το οποίο παραθέτουν την άποψή τους, όπως αναλυτικά αναφέρεται σε αυτό και ειδικότερα στην περίπτωση Β) «Ειδικά για τη διανομή πετρελαίου για θέρμανση, είτε από πρατήρια υγρών καυσίμων, ή από εγκαταστάσεις μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης προς τελικούς καταναλωτές, ήτοι οικιακούς καταναλωτές, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις κ.λπ., δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 97, αλλά το άρθρο 104, το οποίο περιγράφει τα συνοδευτικά παραστατικά του πετρελαίου για θέρμανση».
  8. Ακολούθως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), με το με αρ. πρωτ.2737/03-06-2025 έγγραφό της, με θέμα «Αδικαιολόγητα πρόστιμα Δελτίο Διαδρομής Βυτιοφόρων», ζητά η υπηρεσία μας να ανακαλέσει τα πρόστιμα το συντομότερο και να μην προβεί σε άλλες παρόμοιες ενέργειες.
  9. Σημειώνουμε ότι με την ίδια ακριβώς διαδικασία, με τη με αριθμ. πρωτ. 114869/22-04-2025 Απόφαση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Μεσσηνίας, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ποσού χιλίων ευρώ (1.000 €), στην επιχείρηση «FUEL ΜΟΝ. ΙΚΕ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ – ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ» που βρίσκεται στο Γαργαλιάνων, επειδή κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 09-03-2025, που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ., Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Αττικής, 3ο Τμήμα Κ.Ο.Ε. ΠΑΤΡΑΣ, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσε καθημερινά δελτίο διαδρομής που υπογράφεται από τον κύριο του προϊόντος και τον οδηγό του βυτιοφόρου πριν από την αναχώρησή του από το σημείο φόρτωσης, στο οποίο αναγράφονται λεπτομερώς τα ονοματεπώνυμα ή οι επωνυμίες των πελατών για τους οποίους προορίζονται τα καύσιμα κατά σειρά προτεραιότητας, με τις ακριβείς διευθύνσεις τους, το είδος του καυσίμου και τις ποσότητες που πρόκειται να παραδοθούν κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 97 της Απόφασης αριθ. 91354/2017 (Β΄2983) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)».

Το ήμισυ του ανωτέρω επιβληθέντος προστίμου καταβλήθηκε οίκοθεν από την επιχείρηση «FUEL ** ΜΟΝ. ΙΚΕ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ – ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ», με το με Α/Α 1019/21-05-2025 Διπλότυπο Είσπραξης Τύπου-Α της Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας, το οποίο συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

Το Νομικό πλαίσιο

  1. ΟΙ διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 97 της ΥΑ 91354/17 (Β΄ 2983) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)», σύμφωνα με τις οποίες «Τα βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων υποχρεούνται να τηρούν καθημερινά δελτίο διαδρομής που υπογράφεται από τον κύριο του προϊόντος και τον οδηγό του βυτιοφόρου πριν από την αναχώρησή του από το σημείο φόρτωσης. Στο δελτίο διαδρομής αναγράφονται λεπτομερώς τα ονοματεπώνυμα ή οι επωνυμίες των πελατών για τους οποίους προορίζονται τα καύσιμα κατά σειρά προτεραιότητας, με τις ακριβείς διευθύνσεις τους, το είδος του καυσίμου και τις ποσότητες που πρόκειται να παραδοθούν. Αλλαγή σειράς προτεραιότητας επιτρέπεται μόνο για λόγους ανωτέρας βίας και εφόσον αυτό αιτιολογείται εγγράφως στο δελτίο διαδρομής».
  2. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις»(Α΄ 173), σύμφωνα με τις οποίες «Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Προϊσταμένου της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση. Σε περίπτωση που η υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι αρμόδια για την επιβολή της κύρωσης, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Προϊσταμένου της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιβολή της κύρωσης, στην οποία διαβιβάζεται η σχετική έκθεση ελέγχου….».
  3. Το με αρ. πρωτ. 121346/25-11-2019 έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή- Γενική Διεύθυνση Αγοράς- Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων Εμπορίου-Τμήμα Εμπορίου Προϊόντων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καθώς επίσης το γεγονός ότι δεν έχει σταλεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εγκύκλιος με αντίστοιχες οδηγίες, ζητήθηκε να γνωστοποιηθούν οι απόψεις του υπουργείου Ανάπτυξης επί της αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων, «δεδομένου ότι, το άρθρο 97 υπάγεται στην ΕΝΟΤΗΤΑ 11.2-ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ Α. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ της ΥΑ 91354/17 και αντιμετωπίζεται από την υπηρεσία μας και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ότι έχει εφαρμογή σε όλα τα βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τονίζει πάντως ότι έχει ήδη καταβληθεί από τους υπόχρεους το ήμισυ του επιβληθέντος προστίμου, «το οποίο συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτησή τους από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου» σημειώνοντας ότι «η υπηρεσία μας πρέπει να είναι βεβαία επί της εφαρμογής του συγκεκριμένου πεδίου της κείμενης νομοθεσίας πριν προχωρήσει στις αναγκαίες διοικητικές ενέργειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ