Skip to main content

Ο κλάδος δεν θα συμμετάσχει στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης εάν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις για τα πρόστιμα του «Ήφαιστος»

Ο κλάδος δεν θα ανεχτεί άλλη κοροϊδία και δεν θα συμμετάσχει στην διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης εάν δεν καταργηθούν τα αχρείαστα πρόστιμα του πληροφοριακού συστήματος

Επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έστειλε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), επισημαίνοντας την αποτυχία του πληροφοριακού συστήματος «Ήφαιστος», τα υπέρογκα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τυπικά άνευ ουσίας λάθη των εμπόρων και τις υποσχέσεις για κατάργησή του καθώς οι έλεγχοι που πραγματοποιεί προσθέτουν αχρείαστη γραφειοκρατία υποκείμενη σε λάθη, ενώ οι έλεγχοι ήδη γίνονται από άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το σύστημα εισροών – εκροών και το myData.

Στην επιστολή του το Δ.Σ. σημειώνει ότι το σύστημα διαχείρισης πετρελαίου θέρμανσης «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» δημιουργήθηκε προκειμένου να ελέγξει και να πατάξει την παραβατικότητα στην διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, πλην όμως με προδιαγεγραμμένη την παταγώδη αποτυχία του, δεδομένου ότι υπήρχε η προσδοκία ότι θα ελέγχει τα παραστατικά των διαφόρων τύπων παραβατών, τα οποία εκ προοιμίου δεν εκδίδουν, καθώς προφανώς όλα τα παράνομα καύσιμα διακινούνται «μαύρα».

Συνεπώς, αφενός μεν το σύστημα διαχείρισης πετρελαίου θέρμανσης «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» κατέληξε να είναι παράδοξο εργαλείο επιδότησης θέρμανσης !!, αφετέρου δε επιβλήθηκαν υπέρογκα πρόστιμα για τυπικά και άνευ ουσίας τυπογραφικά λάθη των εμπόρων, που κατέστρεψαν οικονομικά πολλούς διανομείς πετρελαίου θέρμανσης.

Εδώ και χρόνια η διακίνηση των καυσίμων διεξάγεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών εκροών. Επίσης, τα στοιχεία των εμπόρων και παραληπτών του πετρελαίου πλέον είναι καταγεγραμμένα στην πλατφόρμα myDATA, με αποτέλεσμα να εκλείπουν οι λόγοι για την διατήρηση του γραφειοκρατικού συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» το οποίο μόνο κόστη λειτουργίας προσθέτει στο κράτος αλλά και στους εμπόρους.

Για τους δίκαιους και αυτονόητους παραπάνω λόγους, η Ομοσπονδία μας (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων – ΠΟΠΕΚ) έχει ζητήσει επανειλημμένα την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής των παραστατικών από τους διανομείς. Υπενθυμίζουμε ότι αποτελούσε πρόταση και του τέως Υφυπουργού Οικονομικών κυρίου Απ. Βεσυρόπουλου , όπως επίσης λάβαμε και την υπόσχεση από την Κυβέρνηση μέσω του Διευθυντή Γραφείου Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κυρίου Μπάμπη Καούκη, ότι θα καταργηθεί με την συνημμένη επιστολή.

Αν παρά ταύτα, η Κυβέρνηση επιθυμεί να επωμίζεται το κράτος μας το αχρείαστο κόστος λειτουργίας της πλατφόρμας ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ζητάμε να μην επιβάλλεται κανενός είδους πρόστιμο για όλους τους λόγους πλην των εικονικών ποσοτήτων, που ούτως ή άλλως ελέγχονται ενδελεχώς από το σύστημα εισροών εκροών.

Δηλαδή να μην επιβάλλεται πρόστιμο για ετεροχρονισμένη αποστολή παραστατικών και αλλαγή- διόρθωση στοιχείων του καταναλωτή, αλλαγή κωδικού ΔΙΠΕΘΕ της εγκατάστασης φόρτωσης.
Η ΠΟΠΕΚ έχει εκφράσει την θέση της, ότι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εντάσσεται και να χορηγείται στην αντλία, διότι κατ, ουσίαν με την παρούσα επιδοματική πολιτική, επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν όχι μόνο οι πραγματικά μη έχοντες εισόδημα, άλλα και όσοι αποκρύπτουν εισοδήματα, που μάλιστα είναι οι περισσότεροι. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφελούνται όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη να καταναλώνουν πετρέλαιο. Εξάλλου το φτηνό πετρέλαιο αποτρέπει τον καταναλωτή να στραφεί στην καύση ξυλείας, που σαφέστατα μολύνει το περιβάλλον, σε εναρμονισμό με τον προσανατολισμό που δηλώνει η Κυβέρνηση. Θυμίζουμε την περυσινή μας πρόταση με την οποία δικαιωθήκαμε πλήρως….

Αν η λανθασμένη τακτική να παρέχετε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μέσω των αποδείξεων συνεχίσει να υφίσταται, τότε προτείνουμε ο ίδιος ο δικαιούχος να καταθέτει την απόδειξη στην πλατφόρμα myθερμανση και αυτός να λαμβάνει και το επίδομα όπως συμβαίνει και για τα άλλα προϊόντα θέρμανσης.

Επίσης προτείνουμε η Πολιτεία να λαμβάνει τα στοιχεία των δικαιούχων μέσω του my data. Βέβαια η ακατανόητη ολιγωρία όλων των Κυβερνήσεων να μην ανοίγουν πριν ή έστω ταυτόχρονα με την έναρξη της περιόδου διανομής του πετρελαίου την πλατφόρμα των δικαιούχων επιδότησης, ώστε αυτοί να γνωρίζουν εγκαίρως ποιοι και πόσο δικαιούνται, δημιουργεί την ανάγκη αλλαγών στα ΑΦΜ τους εκ των υστέρων.

Ο κλάδος μας εκφράζει καθημερινά την έντονη διαμαρτυρία του. Φτάνει πια! Σας καλούμε να πάψετε να «μοιράζετε» στον κλάδο μας άδικα πρόστιμα, να σταματήσετε να μας φορτώνεται γραφειοκρατικές διαδικασίες με το υποτιθέμενο πετυχημένο αφήγημα του περιορισμού της παραβατικότητας.
Οφείλει η Κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της διότι το δίκιο μας είναι αδιαμφισβήτητο αλλά και αδιαπραγμάτευτο.

Ο κλάδος δεν θα ανεχτεί άλλη κοροϊδία και δεν θα συμμετάσχει στην διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!