Skip to main content

Προειδοποίηση για αντιδράσεις του κλάδου στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης, εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία κατάργησης του «Ήφαιστος»

Επιστολή προς τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), υπενθυμίζοντας ότι ενώ πλησιάζει για ακόμη μία φορά η έναρξη διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης (από τις 15 Οκτωβρίου), ο κλάδος δεν έχει ενημερωθεί είτε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάργησης του συστήματος πετρελαίου θέρμανσης «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», είτε για την οριστική παύση επιβολής προστίμων από την καταχώρηση των παραστατικών διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης στο πληροφοριακό σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Υπενθυμίζουμε ότι ο διευθυντής του γραφείου Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπάμπης Καούκης σε απάντηση των σχετικών ερωτημάτων της Ομοσπονδίας, αποκρίθηκε τον Δεκέμβριο 2023 ότι «έχουν δώσει εντολή κατάργησης του Ηφαίστου στην ΑΑΔΕ. Η ομάδα εργασίας έχει ξεκινήσει την υλοποίηση της νέας εφαρμογής σε αντικατάσταση του Ηφαίστου. Ο ορίζοντας υλοποίησης είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Με την αντικατάσταση της εφαρμογής του Ηφαίστου θα επανεξεταστεί το κανονιστικό πλαίσιο με την απλοποίηση του καθώς και τη μείωση ή κατάργηση των προστίμων».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η αντικατάσταση της εφαρμογής του Ηφαίστου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, καθώς εμείς μετράμε ήδη τρία έτη υπομονής, αν όχι ανοχής, που επιχειρείται η συγκεκριμένη αντικατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση δεν σκοπεύουμε να περιμένουμε την πορεία αντικατάστασης του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Το μέλημα που πρέπει έγκαιρα, άμεσα να τακτοποιηθεί από εσάς είναι η κατάργηση της προστιματικής πολιτικής, που είτε έχει μαραζώσει τα πρατήρια, είτε κατά κύριο λόγο τα έχει αναγκάσει να εγκαταλείψουν την διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται που δεν υπάρχει ευχέρεια προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, και για αυτό πρέπει να ενημερωθούν σχετικά οι καταναλωτές, ότι δηλαδή με πρόστιμα για ορθογραφικά λάθη στερούν την ευρεία διάθεση πετρέλαιού θέρμανσης.

Δεν θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά πόσο αχρείαστο και περιττό είναι το σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» διότι η επιδότηση σε όλα τα είδη καυσίμων, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, παρέχεται χωρίς καμία διαδικασία.

Το πετρέλαιο θέρμανσης ελέγχεται από το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών. Επίσης η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να ενσωματώνεται απευθείας στην τελική τιμή καταναλωτή και να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Ζητάμε να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ στην νομοθετική κατάργηση των προστίμων «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.

Η αγανάκτηση από την απαξία και τον εμπαιγμό της Πολιτείας ξεχειλίζει. Οι συνάδελφοι δεν είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν να διανέμουν πετρέλαιο θέρμανσης αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Φτάνει πια ο εμπαιγμός του κλάδου μας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!