35 τρισ. δολάρια το κόστος της ενεργειακής μετάβασης, για να επιτευχθούν έως το 2030 οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού
Τα επίπεδα ανάπτυξης των ΑΠΕ πρέπει να αυξηθούν από τα σημερινά περίπου 3.000 γιγαβάτ σε τουλάχιστον 10.000 γιγαβάτ μέχρι το 2030
διαβάσαμε στην «Καθημερινή»
Επιπλέον επενδύσεις ύψους 35 τρισ. δολαρίων στις τεχνολογίες για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία θα χρειαστούν μέχρι το 2030 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού, δηλαδή να περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προ βιομηχανικής εποχής επίπεδα. Η εκτίμηση ανήκει στη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) που επισημαίνει πως σημειώνεται μεν πρόοδος στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια, αλλά γενικότερα ο κόσμος έχει μείνει πίσω σε σχέση με την πορεία που πρέπει να καταγράψει για να αποφύγει τη χείριστη δυνατή έκβαση της κλιματικής αλλαγής.
«Εχουμε μείνει πίσω», τονίζει ο Φρανσέσκο Λα Κάμερα, γενικός διευθυντής της IRENA, ο οποίος ωστόσο διαπιστώνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οπως τονίζει, ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν πλέον το 40% των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά τον κόσμο. Η κλίμακα της μεταβολής όμως παραμένει περιορισμένη και δεν ανταποκρίνεται στα επίπεδα που απαιτούνται για να περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προ βιομηχανικής εποχής επίπεδα.
Σύμφωνα με την IRENA, τα επίπεδα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθούν από τα σημερινά περίπου 3.000 γιγαβάτ σε τουλάχιστον 10.000 γιγαβάτ μέχρι το 2030. Παράλληλα, η IRENA τονίζει πως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών είναι περιορισμένη σε ορισμένα τμήματα του πλανήτη, καθώς η Κίνα, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της αύξησης που έχει σημειωθεί στον κλάδο στη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν μείνει πίσω.
Στη σχετική έκθεσή της τονίζει ότι χρειάζονται επενδύσεις και αποφασιστικές πολιτικές σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους τομείς της οικονομίας που πρέπει να προχωρήσουν στα αναγκαία βήματα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τονίζει, επίσης, πως απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια που θα παράγεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές. «Η διαδικασία είναι συνεχής και αδιάκοπη», τόνισε ο Φρανσέσκο Λα Κάμερα και προσέθεσε πως κατευθυνόμαστε και πρέπει να κατευθυνόμαστε σε ένα ενεργειακό σύστημα στο οποίο θα κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα συμπληρώνεται από το υδρογόνο, κατά κύριο λόγο το πράσινο υδρογόνο, όπως και τη βιώσιμη χρήση της βιομάζας.
Εχει προηγηθεί προσφάτως η έκθεση «Οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα», που εξέδωσαν οι κορυφαίοι επιστήμονες του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε προ ημερών ότι οι στόχος της Συμφωνίας των Παρισιού έχει καταστεί δυσχερέστερος τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των εκπομπών καυσαερίων. Τόνισε, μάλιστα, πως είναι αναγκαία η μείωση των εκπομπών καυσαερίων απ’ όλους και σε όλους τους τομείς, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι οι κύριες αιτίες της κλιματικής κρίσης.
Στη διάρκεια, όμως, του περασμένου έτους οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες συγκέντρωσαν κέρδη-ρεκόρ χάρη στην εκτόξευση που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εν μέσω της επιθετικής κριτικής που υπέστησαν, οι επικεφαλής των μεγάλων πετρελαϊκών έχουν επιχειρήσει να δικαιολογήσουν τα ιλιγγιώδη κέρδη τους επικαλούμενοι κυρίως την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια κατά την περίοδο μετάβασης στην κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ερωτώμενος για τα σχέδια επέκτασης των πετρελαϊκών κολοσσών και τις νέες επενδύσεις στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και κατά πόσον αυτά ισοδυναμούν με απώλεια επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές, ο Λα Κάμερα απάντησε πως «είναι σαφές ότι δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση» και προσέθεσε πως «έτσι δημιουργούνται περιουσιακά στοιχεία που στο μέλλον δεν θα αξιοποιούνται όταν θα έχουν αλλάξει οι καταστάσεις».
Ωστόσο, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί ανακοινώνουν αναπτυξιακά σχέδια. Μόλις την Κυριακή η σαουδαραβική Aramco ανακοίνωσε σχέδιο αξίας 10 δισ. δολ. για την κατασκευή διυλιστηρίου και συμπλέγματος πετροχημικών στη βορειοανατολική Κίνα. Το εν λόγω σχέδιο πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και σύμφωνα με την Aramco αποσκοπεί στο να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση του Πεκίνου για καύσιμα και πετροχημικά προϊόντα.
Κλείνοντας ο Λα Κάμερα εξέφρασε την ελπίδα πως η σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα γίνει στο Ντουμπάι, «θα παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα που θα κατευθύνει καλύτερα τις επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια και θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση».