Ακτιβιστές έκαναν αγωγή σε διευθυντικά στελέχη της Shell για «ελαττωματική» στρατηγική για το Κλίμα
Η ClientEarth ισχυρίζεται ότι το σχέδιο της εταιρείας πετρελαίου θέτει την εταιρεία σε οικονομικό κίνδυνο καθώς ο κόσμος μεταβαίνει στην καθαρή ενέργεια
Μήνυση σε διευθυντές της Shell έλαβε χώρα προ ημερών, εξαιτίας της ανεπαρκούς στρατηγικής της εταιρείας σε σχέση με το κλίμα.
Οι διευθυντές της μεγάλης πετρελαϊκής μηνύθηκαν προσωπικά, καθότι, σύμφωνα με τους ενάγοντες, η στρατηγική τους για το κλίμα είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, θέτοντας την εταιρεία σε κίνδυνο, την ώρα που ο κόσμος στρέφεται στην καθαρή ενέργεια.
Οι δικηγόροι της ΜΚΟ ClientEarth κατέθεσαν μήνυση κατά των 11 διευθυντών στο ανώτατο δικαστήριο της Αγγλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη περίπτωση στον κόσμο που επιδιώκει να θεωρήσει τους εταιρικούς διευθυντές υπεύθυνους για την αποτυχία να προετοιμάσουν σωστά την εταιρεία τους για τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με την ClientEarth.
Το συγκεκριμένο εταιρικό σχήμα που έχει συμβολική συμμετοχή στη Shell, υποβάλλει αγωγή βάσει του νόμου περί εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου και υποστηρίζεται από μια ομάδα μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων, αλλά και άλλους θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με τον Guardian. Υποστηρίζει ότι μια παγκόσμια μετάβαση σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι αναπόφευκτη καθώς οι κυβερνήσεις – ανά τον κόσμο – ενεργούν για να τερματίσουν την κλιματική κρίση. Ως εκ τούτου, η Shell αποτυγχάνει να κινηθεί αρκετά γρήγορα κάτι που «απειλεί» την ίδια την εταιρεία, ενώ θα σπαταληθούν χρήματα των επενδυτών της σε έργα ορυκτών καυσίμων που δεν χρειάζονται.
Τα κέρδη
Η Shell ανακοίνωσε πρόσφατα ετήσια κέρδη ρεκόρ άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων , λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας που προέκυψαν μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, καθώς οι αντεγκλήσεις για το κλίμα αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία υπόκειται σε μια σειρά από νομικές και ρυθμιστικές προκλήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν μια ολλανδική δικαστική απόφαση για μείωση των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο κατά 45% έως το 2030 και μία κατηγορία περί του ότι η Shell επενδύει λιγότερα – από ό,τι ισχυρίζεται – στην πράσινη ενέργεια.
«Η στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν είναι απλώς αναπόφευκτη, αλλά συμβαίνει ήδη. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο επιμένει σε μια στρατηγική μετάβασης που είναι θεμελιωδώς ελαττωματική, παρά το νομικό καθήκον του διοικητικού συμβουλίου να διαχειρίζεται αυτούς τους κινδύνους», ο δικηγόρος της ClientEarth, Paul Benson. «Μακροπρόθεσμα, είναι προς το συμφέρον της εταιρείας, των εργαζομένων και των μετόχων της –καθώς και του πλανήτη– η Shell να μειώσει τις εκπομπές της πιο πολύ και πιο γρήγορα από ό,τι σχεδιάζει επί του παρόντος το διοικητικό συμβούλιο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε το 2021 ότι κανένα νέο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν ήταν συμβατό με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το δικαστήριο, η απάντηση και η Νιγηρία
Η ClientEarth ζητά από το ανώτατο δικαστήριο να διατάξει το διοικητικό συμβούλιο της Shell να υιοθετήσει μια στρατηγική για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου σύμφωνα με τα καθήκοντά του βάσει του νόμου περί εταιρειών και σε συμμόρφωση με την εντολή του ολλανδικού δικαστηρίου για μεγάλες περικοπές στις εκπομπές. Το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει τώρα εάν η αξίωση της ClientEarth θα προχωρήσει.
Ένας εκπρόσωπος της Shell είπε: «Δεν αποδεχόμαστε τους ισχυρισμούς της ClientEarth», για να συμπληρώσει πως οι διευθυντές έχουν συμμορφωθεί με το νομικό πλαίσιο και έχουν ενεργήσει προς το συμφέρον της εταιρείας. Ακόμη, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι οι κλιματικοί μας στόχοι ευθυγραμμίζονται με τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού. Οι μέτοχοί μας υποστηρίζουν σθεναρά την πρόοδο που σημειώνουμε στη στρατηγική μας για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς το 80% ψήφισε υπέρ αυτής της στρατηγικής στην τελευταία μας Γενική Συνέλευση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία μηνύθηκε επίσης αυτό το μήνα από 14.000 άτομα δύο κοινοτήτων της Νιγηρίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Shell είναι υπεύθυνη για την καταστροφική ρύπανση του νερού τους. Από την πλευρά της, η Shell σημείωσε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τη διαρροή πετρελαίου από τους αγωγούς της από οργανωμένες συμμορίες και ότι δεν ευθύνεται για τις ενέργειες της θυγατρικής της στη Νιγηρία.