Με 70% θα φορολογήσει η Βουλγαρία τα υπερκέρδη καυσίμων που προέρχονται από ρωσικό αργό πετρέλαιο – Σχέδια αναβίωσης της σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς για μεταφορά πετρελαίου με παράκαμψη της Τουρκίας
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ελληνική έκδοση του Radio Bulgaria, η βουλγαρική Βουλή αποφάσισε η διαφορά μεταξύ του φθηνού ρωσικού πετρελαίου Urals, το οποίο επεξεργάζεται το διυλιστήριο Lukoil Burgas, και τα καύσιμα που παράγονται από το πετρέλαιο αυτό και που πωλούνται στην τιμή του ακριβού Brent στα πρατήρια βενζίνης, να επιστρέφεται στους καταναλωτές.
Η Lukoil θα καταθέτει 70% της διαφοράς αυτής στο Ταμείο Ασφάλειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας και στη συνέχεια οι πόροι θα χρησιμοποιούνται για αποζημίωση ανάλογα με κοινωνικά κριτήρια καταναλωτών μεταφορικών υπηρεσιών.
Νέος αγωγός Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς
Η Βουλή της Βουλγαρίας ψήφισε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου νόμο που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει τον έλεγχο της λειτουργίας του διυλιστηρίου Neftochim, στο Μπουργκάς, και το οποίο ανήκει στην ρωσική Lukoil. Κύκλοι που έχουν γνώση του θέματος επισημαίνουν ότι το ζήτημα σχετίζεται με την αναβίωση του πρότζεκτ του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το οποίο, στη νέα του εκδοχή, θα αφορά προμήθεια αργού προς τη Βουλγαρία μέσω Ελλάδος από αγορές εκτός Ρωσίας, για να αποφευχθεί το υψηλό κόστος και η πολυήμερη καθυστέρηση διέλευσης τάνκερ από τα Δαρδανέλια.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, το σχέδιο ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rosen Hristov, μετά από συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Σκρέκα στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Όλα δείχνουν ότι η Βουλγαρία και η Ελλάδα θα υπογράψουν σύντομα μνημόνιο για την κατασκευή πετρελαιαγωγού Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς, με προοπτική την ολοκλήρωσή του έργου μέχρι το τέλος του 2024.
Ο Χρίστοφ παρευρέθηκε στην επίσημη έναρξη της κατασκευής του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης. Το εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2026, θα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσαν ειδικοί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Το αέριο για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από τον νεόδμητο επιτόπιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου, στον οποίο η Βουλγαρία έχει μερίδιο 20% και δεσμευμένη δυναμικότητα 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ενέκρινε το Μνημόνιο για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ελλάδα και με ένα από τα έγγραφα επιτρέπεται στο υπουργείο Ενέργειας να συνεργάζεται με το αντίστοιχο υπουργείο της Ελλάδας για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου μέσω του οποίου θα περνά πρώτη ύλη που δεν θα φτάνει από την Ρωσία.
Προβλέπεται η χωρητικότητα του προτεινόμενου αγωγού να εξασφαλίζει το λιγότερο τις ποσότητες που κάλυπτε η εισαγωγή ρώσικου πετρελαίου στην Βυλγαρία μέσω θαλάσσης, από εναλλακτικές όμως πηγές. Άλλο έγγραφο ρυθμίζει δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου, κρατήσεις συνδετικών αγωγών και χωρητικότητας στην αποθήκη του Τσίρεν.
Θετική η Ελλάδα
Το σχέδιο έχει ήδη αποδεχτεί δημόσια η ελληνική πλευρά. Πηγές του ΥΠΕΝ δήλωσαν σχετικά ότι κατά τη συνάντηση του περασμένου Νοεμβρίου διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση των δυο χωρών να ξεκινήσουν ουσιαστικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις σημειώνοντας πως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κίνητρα για επανέναρξη των συνομιλιών έχουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία.