Skip to main content
| I | , , ,

Στα 17 δολάρια έπεσε το crack spread της αμόλυβδης βενζίνης στα διυλιστήρια της ΝΑ Μεσογείου… αποδεικνύοντας με την γρήγορη πτώση του το κερδοσκοπικό παιχνίδι

Ραγδαία αποκλιμακώθηκε το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου το περιθώριο διύλισης στη ΝΑ Μεσόγειο. Από τα 32+ δολάρια ανά βαρέλι (bbl) που είχε διαμορφωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατρακύλησε μέσα σε μία ημέρα κάτω από τα 18 δολάρια και σήμερα διολισθαίνει στα 17,24 δολάρια, (-40%) αποδεικνύοντας και με την πτώση του το κερδοσκοπικό παιχνίδι στα καύσιμα.

Τι μεσολάβησε τις τελευταίες ημέρες; Πιθανότατα η διαπίστωση επαρκούς αποθεματοποίησης (βρέθηκε ανταλλακτικό και επαναλειτούργησε αποδοτικά η μονάδα διύλισης στην Ελευσίνα που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Φεβρουάριο), ο φόβος για ύφεση και… το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (…λέμε τώρα, αν και η χάρη του έφτασε μέχρι το Bloomberg) που φωτογράφιζε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων στη ΝΑ Μεσόγειο, εκτιμώντας ότι με τον ρυθμό που τρέχουν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 3,6 δισ. σε ετήσια βάση.

Η εκτόξευση των περιθωρίων διύλισης είχε ξεκινήσει στα τέλη του περασμένου Απριλίου, φτάνοντας γρήγορα κοντά στα 54 δολάρια στις αρχές Ιουλίου. Πάντως, ακόμη και στα νέα επίπεδα των 18 δολαρίων, τα ουρανοκατέβατα κέρδη εξακολουθούν να δείχνουν σε ετήσια βάση προς το 1,7-1,8 δισ. ευρώ.

Ακόμη κι αν τα περιθώρια επιστρέψουν στα συνήθη 8-9 δολάρια, τα υπερκέρδη του προηγούμενου τριμήνου… καταγράφηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!