Oι ανατιμήσεις… καταπίνουν την επιδότηση του fuelpass
διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από την Αφροδίτη Τζιαντζή
Σε ιστορικά υψηλά κινείται ξανά η τιμή της βενζίνης, παρά την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου από το ρεκόρ του Μαρτίου, όταν είχε φτάσει στα 122 δολάρια το βαρέλι. Μολονότι η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει πάνω από 15% (105 δολ. χθες), η τιμή της αμόλυβδης στα βενζινάδικα είναι υψηλότερη από ό,τι τον Μάρτιο (2,107 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή χθες, έναντι 1,9 στις αρχές Μαρτίου). Αντίστοιχα, η χονδρική τιμή για την αμόλυβδη (προ ΦΠΑ) στην Αττική έφτασε χθες στα 1,623 ευρώ το λίτρο, προσεγγίζοντας τις τιμές-ρεκόρ του Μαρτίου (1,628). Το φαινομενικά παράδοξο εξηγείται εν μέρει από την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το 1 ευρώ να ισούται με 1,05 δολάρια, από 1,12 τον Μάρτιο.
«Επειδή οι αγορές των πρώτων υλών για τα καύσιμα γίνονται με δολάρια, η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ έχει ανεβάσει τις τιμές», εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών στο διυλισμένο πετρέλαιο δεν είναι απαραίτητα σε αναλογία με τις διακυμάνσεις στις τιμές του αργού, αφού «ενδιάμεσα μεσολαβούν πολλοί παράγοντες και χρηματιστηριακά παιχνίδια».
Δύσκολος προβλέπεται ο Μάιος για τα καύσιμα, με το δελτίο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων να προειδοποιεί για «πολύ σημαντικές αυξήσεις» στις τιμές χονδρικής και παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν τσουχτερές ανατιμήσεις τις επόμενες ημέρες, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται πάλι ανοδικά.
Εν τω μεταξύ, μολονότι οι ανατιμήσεις… καταπίνουν την πενιχρή επιδότηση του fuelpass, η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχουν κατατεθεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο αιτήσεις, από τις οποίες έχουν προωθηθεί το 1,3 εκατ. στα τραπεζικά και πιστωτικά ιδρύματα, για να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ή να εκδοθούν οι ψηφιακές κάρτες. Επιτυχία του ψηφιακού κράτους θεωρεί το γεγονός ότι το 30% των αιτήσεων αφορά προπληρωμένες κάρτες στα κινητά τηλέφωνα. Αυτό που παραλείπει να πει είναι ότι πολλοί από τους δικαιούχους που έσπευσαν να κάνουν αίτηση για ψηφιακή κάρτα μέσω κινητού, η οποία προβλέπει «μπόνους» 5 ευρώ, συνειδητοποίησαν εκ των υστέρων ότι δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν, γιατί η συσκευή τους δεν έχει προδιαγραφές ΝFC (Near Field Communication) για ανέπαφη συναλλαγή, μέσω της οποίας λειτουργεί η επιδότηση. Πρόκειται για μια τεχνολογία με την οποία είναι εξοπλισμένα κυρίως τα ακριβότερα ή πιο καινούργια smartphones που κυκλοφόρησαν την τελευταία διετία, όχι όμως τα παλιότερα, κάτι που δεν είχε διευκρινιστεί.
Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικαιούχοι, ενώ μόλις χθες η κυβέρνηση, μέσω του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχει εμπλοκή και ότι εξετάζει εναλλακτικές λύσεις -έδωσε μάλιστα την «μπακαλίστικη» συμβουλή όσοι δεν έχουν κινητό τελευταίας τεχνολογίας, να δανειστούν ενός άλλου «προσώπου εμπιστοσύνης», λέγοντας ότι «δεν είναι επίσημη σύσταση, αλλά μπορεί να το σκεφτεί κανείς».