«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Σάββατο, η Άγκυρα απάντησε με μια επιθετική ανακοίνωση στο μήνυμα που έστειλαν στην Τουρκία οι επτά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου για την προκλητικότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ηγέτες των «Med7» – δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας- κάλεσαν χθες την ΕΕ να λάβει μέτρα εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αλλά το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε το ανακοινωθέν τους κάνοντας λόγο για «προκατειλημμένες, αποκομμένες από την πραγματικότητα απόψεις που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο».

insider.gr