Skip to main content
| Notaka

“Λιγότερα έσοδα, περισσότερες ρήτρες-Τι προβλέπει η συμφωνία για το «Αφροδίτη»”.

Λιγότερα έσοδα, περισσότερες ρήτρες-Τι προβλέπει η συμφωνία για το «Αφροδίτη»

 Στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται τα έσοδα που θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Κοίτασμα «Αφροδίτη», στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας.

 Οι υπολογισμοί αφορούν βάθος 18ετίας και βασίζονται στη μέση τιμή του πετρελαίου που ανέρχεται σε 70 δολάρια το βαρέλι. Η Κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη με τη συγκεκριμένη συμφωνία στην οποία κατέληξε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες Noble, Dellek και Shell, για τον επανακαθορισμό των όρων των συμβολαίων.
 Η νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις τρεις εταιρείες προβλέπει μειωμένα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενή, ωστόσο όπως ανέφερε χθες σε τεχνοκράτες των κομμάτων που ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων,  ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αυτά υπερκαλύπτονται από τις επενδύσεις που καλούνται να κάνουν οι εταιρείες σε υποδομές καθώς και στη γεώτρηση παραγωγής, αλλά και στα λειτουργικά έξοδα που θα αναλάβει αποκλειστικά η κοινοπραξία.
 Η φόρμουλα που συμφωνήθηκε με τις τρεις εταιρείες είναι αρχικά οι εταιρείες να έχουν περισσότερα έσοδα τα πρώτα χρόνια και λιγότερα στη συνέχεια.  Συγκεκριμένα το συμβόλαιο προβλέπει πως σε περίπτωση που η τιμή του brent θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή μεταξύ 60 και 75 δολαρίων το βαρέλι, οι εταιρείες θα έχουν σημαντικά αυξημένα έσοδα σε σύγκριση με το συμβόλαιο που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ αν η τιμή ξεπεράσει πάνω από 75 θα υπάρχει βασική αύξηση των εσόδων του κράτους. Για να είναι ακόμα πιο κερδοφόρο από το υφιστάμενο συμβόλαιο το νέο για την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε η τιμή του brent θα πρέπει να ξεπεράσει τα 85 δολάρια το βαρέλι.
 Σημειώνεται πως στο νέο συμβόλαιο υπάρχουν οι ανάλογες ρήτρες για να αποφευχθεί η καθυστέρηση που έχει ήδη εμφανιστεί με την πρόοδο των εργασιών και οι οποίες αν δεν τηρηθούν τότε προβλέπεται η ακύρωση της συμφωνίας με την κοινοπραξία με το κοίτασμα να επιστρέφει στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 Με βάση τους σχεδιασμούς που έγιναν από του τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας και την κοινοπραξία υπολογίζεται πως σε βάθος εξαετίας θα φτάνουν οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τερματικού του Ιντκού της Αιγύπτου.
reporter.com.cy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!